Katar'da ortak askeri üs için imzalar atıldı

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Katar'da konuşlanmasına ilişkin uygulama anlaşması Başbakan Davutoğlu ile Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Halife Al Sani'nin huzurunda imzalandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Katar’ın başkenti Doha’da Türk-Katar İş Forumu’na katıldı. Burada konuşan Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin Katar ile artan stratejik işbirliği kapsamında, savunma sanayi alanında birçok Türk şirketinin Katarlı muhataplarıyla görüştüğüne dikkat çekti. 

ÜS DEVREYE GİRDİ 

Davutoğlu, konuşmasında, "Katar ile artan stratejik işbirliğimiz kapsamında savunma sanayi alanında birçok şirketimiz Katarlı muhatapları ile görüşüyor. Özellikle ortak savunma projelerinde işbirliği konusunda büyük imkanlar var. Ayrıca bugün de Katar'da ortak askeri üssümüz devreye giriyor" değerlendirmesini yaptı. 

Dünya kupası

Davutoğlu müteahhitlik hizmetlerinde de Türk firmalarının Katar'da potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, "2020 yılında Katar'da yapılacak Dünya Kupası'ndaki projeler için de Türk müteahhitler Katar'a hizmet etmek istiyorlar" diye konuştu.

STA da imzalanacak

Davutoğlu, "Şehir hastanelerinde önemli imkanlar var. Tarımda çok işbirliği yapılabilir. Ayrıca LNG alımında büyük potansiyel var" dedi. Davutoğlu, "Katar ile yakın zamanda serbest ticaret anlaşması (STA) imzalanması da en önemli hedeflerimizden" diye konuştu.

Hedef 5 milyar $

Davutoğlu, şunları söyledi: "Türk Ve Katar işadamları bir araya geldiğinde hiç bir engelle karşılaşmayacaklar. Bizim işadamlarına verebileceğimiz şey vizyonumuzu paylaşmaktır. Katar-Türkiye ekonomisinde birbirini tamamlayıcı unsurlar var. Biz enerji tüketen bir ülkeyiz, Katar üreten bir ülke. Türkiye'nin büyük bir pazarı var, Katar'ın yoğunbir sermaye gücü ve finansal tecrübesi var. Ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Türk müteahitlerin Katar'daki işleri görüşmeler kapsamında dünya kupası 2020 çok önemli bir adım." 

TÜRK ASKERİ KATAR’DA 

Forumun ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Katar’da konuşlanmasına ilişkin uygulama anlaşması Davutoğlu ile Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Abdullah Nasır bin Halife Al Sani'nin huzurunda imzalandı. Anlaşma, Davutoğlu ve Şeyh Abdullah'ın başkanlık ettiği heyetlerarası görüşmede, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Katar Savunma İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Halid bin Muhammed Al Atiyya tarafından imzalandı. Davutoğlu ayrıca, Katar Başbakanı'yla da yaklaşık 45 dakikalık görüşme yaptı.