Katar gazında mutlu son yakın

Katar'ın Ankara Büyükelçisi Mubarak Al-Şafi, ''Türkiye ile dostluğumuza önem verdiğimiz için çalışmaların hızla bitmesini istiyoruz. Her iki tarafın gazın taşınmasıyla ilgili teknik hazırlıklarını bitirmesi gerekiyor'' dedi.

Katar'ın Ankara Büyükelçisi Salim Mübarek Al-Şafi, ülkenin sahip olduğu doğalgaz kaynaklarının Türkiye'ye taşınmasından memnuniyet duyduklarını belirtti. Aralık ayında Doha'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al-Sani’nin katılımıyla düzenlenen "Türkiye- Katar Yüksek Stratejik Komitesi Toplantısında" ülkeler arasında eğitim, çevre, denizcilik, enerji, bilim ve teknoloji alanlarında 17 anlaşma imzalandığını hatırlatan Al-Şafi, "Katar ve Türkiye arasında yaklaşık 1,3 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Bunu iki sene içinde iki katına çıkarmak istiyoruz" diye konuştu. 

Ne alıyoruz, ne satıyoruz?

Türkiye'nin Katar’a yönelik ihracatı ağırlıklı olarak demir-çelik, elektrikli makine ve cihazlar, motorlu araç ve parçaları, ev tekstil ürünleri, mobilya ve gıda gibi kalemlerden oluşuyor. Katar ise Türkiye'ye, doğalgaz, plastik ve mamulleri ile kimyevi ürünler ihraç ediyor.

Dostluk önemli

Büyükelçi Al-Şafi, anlaşmalar arasında Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) ile Katar Milli Petrol Şirketi arasında doğalgaz alanında işbirliğine dair mutabakat zaptının da bulunduğunu ve konuyla ilgili teknik değerlendirmenin halen devam ettiğini aktardı. Al-Şafi, şöyle konuştu: "Türkiye ile dostluğumuza önem verdiğimiz için çalışmaların hızla bitmesini istiyoruz. Her iki tarafın gazın taşınmasıyla ilgili teknik hazırlıklarını bitirmesi gerekiyor. Sağlık, tarım ve eğitim gibi alanlarda da işbirliklerimiz olacak."

2022 çıkarması

Katar'ın 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliğe yapması dolayısıyla Türkiye'ye 22 kişilik bir komitenin geldiğinin altını çizen Al-Şafi, "Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, çeşitli kurum ve kişilerle görüşmelerde bulundular. Türk firmalarının Katar piyasasına nasıl gireceği konusunda görüşmeler yaptılar."

Bir ortaklık da güneş enerjisinde 

Katar Güneş Teknolojileri şirketinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'den Bendis Enerji ve Fernas Grup ile Ar-Ge çalışmaları ve güneş ekipmanları uygulamaları alanında mutabakat zaptı imzalandı.İş birliği anlaşmasıyla Türkiye'nin enerji çeşitlendirmesine yönelik çalışmalarının ve güneş enerjisi endüstrisinin güçlendirilmesi hedefleniyor.