Kasapların çifte bayramı!

Kurban Bayramı'nda en zorlu görev yine kasaplarda olacak. Belediyelerin kesim alanlarıyla işleri kolaylaşan kasaplar, çifte bayrama hazırlanıyor. Bir aylık gelirini üç günde kazanmak için binlerce kasap büyük kentlere geliyor. Sadece İstanbul’da 25 bin kasap görev alacak.

1

Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Müslümanların kurban kesme ibadetini yerine getirmesi nedeniyle bu yıl 10 milyar liralık bir piyasa hareketliliği bekleniyor. Anadolu'nun değişik bölgelerinden büyük kentlere getirilen kurbanlıkların satışı sürerken, kurban ibadetini yerine getirmede en zorlu görev yine kasaplarda olacak.

3 GÜNDE BİR AYLIK GELİR

Türkiye genelinde bu 1 milyon büyükbaş 3,5-4 milyon da küçükbaş hayvanın kurban edilmesi bekleniyor. Belediyelerin kesim alanları sayesinde işleri kolaylaşan kasaplar, çifte bayrama hazırlanıyor. Bir aylık geliri üç günde elde etmek için binlerce kasap büyük kentlere geliyor. Sadece İstanbul'da 25 bin kasap görev alacak. İstanbul'daki kurbanlık kesim ücretleri ilçelere göre farklılık gösterebiliyor. Ancak belediyelerin tahsis ettiği kesim yerlerinde büyükbaşlar için 250 ila 350, küçükbaşlar için 50 ila 75 lira arasında değişen ücretler alınacak.

KASAPLARIN YARISI RUHSATLI

Kurban piyasasının merkezi sayılan İstanbul'a Anadolu'dan kasap akını başladı. Kasapların birçoğu belediyelerin hazırladığı kesim alanlarında görev alacak. Bu yıl İstanbullulara hizmet verecek 25 bin kasabın yarısı ruhsatlı olacak. Diğerleri ise kurs almış kasaplardan oluşacak. Yetkililer, son yıllardaki uygulamalar sayesinde bu yıl Kaçak kesimlerin ciddi oranda azalacağına da dikkat çekiyor.

SAATTE 60-75 KESİM

Bayrampaşa Belediyesi'ne ait kurbanlık tesislerinde yaklaşık 50 kasap görev alacak ve büyükbaş hayvanlar için kesim ücreti 300 lira olacak. 4 ayrı peron şeklinde tasarlanan tesislerde monoray olarak adlandırılan sistem aracılığıyla büyükbaş hayvanlar el değmeden kesilebilecek. Her peronda 4 dakikada bir büyükbaş hayvan kesilip parçalanacak. Bu sistem sayesinde 1 saatte 4 peronda yaklaşık 60 ila 75 arası hayvan kurban edilecek.

ÜSKÜDAR'DA 100 KESİM ALANI

Anadolu yakasının önemli ilçelerinden Üsküdar'da ise; Bosnabulvarı, Küçüksu, Beylerbeyi, Çengelköy, Küplüce ve Mehmet Akif Ersoy semtlerinde kurban kesim alanları yer alıyor. Üsküdar Belediyesi'nin kurduğu çadırlardan 726'sı kurban satışı, 100'ü kurban kesimi için var. Bu alanlarda 1 saatte 10 tane büyükbaş kurban kesimi yapmak mümkün. 100 kurban kesim çadırı ve 20 hizmet çadırı ile bayramı karşılayacak Sultangazi Belediyesi bünyesinde ise Anadolu'nun değişik bölgelerinden gelen kasaplar görev alacak.

VATANDAŞ DA KESEBİLECEK

Esenler Belediyesi vatandaşların kendi kurbanlarını kesebilecekleri 3 açık alan kurdu. Çiftehavuzlar, Fevziçakmak ve Oruç Reis Mahallelerinde yer alan tesislerin dışında, belediyenin tespit ettiği kriterlere uygun toplam 15 oto yıkama da kurban kesim alanı olarak belirlendi.

BAYRAM BOYUNCA TEMİZLİK OLACAK

Bağcılar'da Kurban Bayramı süresince 60 kurban kesim noktasında hizmet verilecek. Bayram boyunca, 32 çöp aracı, 8 yıkama tankeri ve 6 kamyoneti çevre temizliği yapacak. İlçe sakinleri, kurbanlık hayvanların getirildikleri yer, sahipleri ve aşıları ile ilgili bilgilerin kodlandığı 'kulak küpesi'ni de kesim yerindeki kutulara bırakabilecek.

KURBANINIZI EHİL KASAPLARA KESTİRİN

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, vatandaşları kurbanları ehil kasaplara kestirmeleri ve Uzakdoğu'dan getirilen kalitesiz bıçakları kullanmamaları yönünde uyardı. Geçen sene kesilen kurbanlık sayısı baz alındığında bu sene piyasaya 10 milyar liranın gireceğini kaydeden Palandöken, “Geçen sene kesilen 851 bin 948 büyükbaşın bu yıl %20 artışla 1 milyona, 2 milyon 850 bin kesilen küçükbaş kurbanın ise %30 artışla 3,5-4 milyona yaklaşmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

(YENİŞAFAK)