Kasa doldu, Suudiler'e 5 milyar doları ödedik

Merkez Bankası, Suudiler'in yatırdığı 5 milyar doları geri ödedi. Bakan Şimşek “Rezervimiz güçlendi. Dış yükümlülüğü azaltıyoruz” dedi.

Suudi Arabistan'ın Merkez Bankası'na 2023 yılında yatırdığı 5 milyar doların geri ödemesi yapıldı. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada Suudi Arabistan'dan alınan 5 milyar dolar tutarındaki depo alım işlemini sonlandırıldığı açıklandı. Açıklamada Saudi Fund for Development ile yapılan depo işleminin karşılıklı mutabakat ile sonlandırıldığı belirtildi.

DIŞ BORÇ AZALIYOR

Alınan bilgiye göre bu işlem sonrası Merkez Bankası'nın dış yükümlülükler altında devam eden depo bakiyesi yaklaşık 16 milyar dolara gerilerken, diğer merkez bankaları ile gerçekleştirilen swapların toplamı ise 23 milyar dolar seviyesine indi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Programımızla artan dış kaynak girişi, ters dolarizasyon ve azalan dış finansman ihtiyacı sonucunda rezervlerimiz güçlendi. Bu sayede dış yükümlülükleri azaltıyoruz. Suudi Arabistan ile ekonomik ve finansal konulardaki işbirliğimiz devam edecek" ifadelerini kullandı. Bu arada Merkez Bankası döviz karşılığı TL swap işlemlerine bugünden itibaren son vereceğini duyurdu.

OVP'DE GÜNCELLEME KATILIMCI YAPILACAK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program'da (OVP) güncellemeye gideceklerini belirterek, "Eylülde Cumhurbaşkanımızın onayıyla Orta Vadeli Program'ı güncellemiş olacağız. Ana çerçeve değişmiyor. Güncellemeyi katılımcı bir şekilde yapacağız. Bakanlarımız kendi alanlarında; STK'lar meslek kuruluşlarıyla, bu konuda fikri olan kesimlerle görüşme yapacak" dedi.