1
MİRAY ÇİMEN
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, önceki gün Ankara’da Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle birlikte iftar yaptı. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Zeybekci, çekle yapılan ticaretin ‘Türk tipi’ haline geldiğini vurgulayarak “Dünyada çek vadeli değil. Bize özgü bir şey. Çünkü fiiliyatta vadeli ödeme aracı olarak kullanılıyor. Ne zaman ki hapis cezası ortadan kalktı farklı bir noktaya geldik. Çek bir nakitti. Çekte hapis cezasının kaldırılması ve yaratılan tereddütle likiditede büyük azalma oldu. Piyasadaki durgunluk sebeplerinden birisi de bu. Zorda kalıp çekini ödeyememek ayrı bir durum ama dolandırıcılık ve hırsızlık aracı olarak kullanılıyorsa bu suçtur. Hapis cezası gerektiren bir suçtur" dedi. Zeybekçi, düzenlemenin takvimine ilişkin soruya, "Meclis tatile girmeden önce bitirilir diye düşünüyorum" yanıtını verdi.
İFLASTA SUİSTİMAL VAR
Zeybekçi, iflas ertelemeyle ilgili soruları ise, “İflas ertelemede suistimal var. Hukuku da yıpratan bir yapı söz konusu. Örneğin Ankara'daki bir firma gidip alakasız bir şehrin ilçesindeki mahkemeden iflas erteleme alıyor. Türkiye'de sanayisini ve özel sektörünü olağanüstü hallerde geçici koruma altına almak için dizayn edilmiş bir yapıydı. Bu yapı düzenlenmeli" dedi.
100 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK
Türkiye'nin Afrika açılımına yönelik de konuşan Zeybekci, gelecek 10 yıllarda dünyanın yeni büyüme motorunun Afrika olacağını söyledi. Eximbank'ın Ekonomi Bakanlığı’na bağlandığını anımsatan Zeybekci, "Şu anda yaklaşık 15 milyar dolarlık kaynak, yaklaşık 40 milyar dolarlık kredi portföyünü 100 milyar dolarlara bir an önce çıkartmak istiyoruz" diye konuştu.
FAİZDE İNDİRİM ZAMANI
Zeybekci, faizle ilgili soruyu da, "Net söylüyorum, yatırımcının, 'Ben bu parayla yatırım yaparım' dediği rakam doğru rakamdır. Şu anda ondan uzağız. Tüketicinin, 'Tam da alma zamanıdır' dediği yer doğru yerdir" diye yanıtladı.
Rusya ile çözüm iki ülkenin de menfaatine
Rusya ile ilişkilerin de sorulduğu Zeybekci, “Türkiye olarak yapmamız gereken şey düşman sayısın azaltmak, dost sayısını çoğaltmak” dedi. Rusya ile Türkiye’nin birbirini tamamlayan iki ülke olduğunun altını çizen Zeybekci, “Böyle bir olumsuzluk her iki ülke için de sürdürülebilir olmamalı. Sorunun çözümü Türkiye'nin de Rusya'nın da menfaatinedir” dedi. "Özür dileyecek miyiz?" şeklindeki soruya da Zeybekci, "Hayır. Türkiye'nin özür dileyecek hiçbir pozisyonu da yoktur şu anda" yanıtını verdi.
Yatırıma vatandaşlık
Türkiye'de yatırım yapanlara vatandaşlık verme, oturma ve çalışma hakkı sağlama yönünde bir çalışma olduğunu ifade eden Zeybekci, kısa sürede bitirileceğini söyledi. Bakan Zeybekci, "Turizm ve sağlık turizminde fatura kesilen kısmın ihracat sayılması yaklaşımı taşıyoruz. Böylece Eximbank ve diğer kaynaklarla kredilendirme ile KDV iadesi imkanlarına kavuşulacak" ifadelerini kullandı.
Şehir hastanelerine milli cihaz
Şehir hastaneleri yatırımları sırasında Türkiye'nin sağlık teknolojilerinde yeni bir fırsat yakaladığını belirten Zeybekci, "Ultrason, tomografi, MR cihazları gibi zorunlu olanlar hariç yerli olmayan hiçbir ürünün bu hastanelere girmesini istemiyoruz. İnanılmaz kaliteli ve üst düzey teknolojilerle Türkiye'de tıbbi cihazlar ve yataklar üretiliyor. Bunların hepsiyle ilgili çalışmamız olacak" ifadelerini kullandı.
3 yılda 800 imza ekonomik değil
Zeybekci, gazetecilerin Başkanlık sistemine ilişkin sorusu üzerine bunun ekonomi çevrelerine anlatılması gerektiğini kaydetti. Başkanlığın hızlı karar alabilen bir sistem olması gerektiğini dile getiren Zeybekci, "Bu güçlü iktidar döneminde bile bir yatırımcı, bakanlıkların birinden aldığı izinle yatırım yapmaya gittiğinde hala 3 yıl boyunca 800 civarında imza peşinde koşuyorsa bu sisteme kimse ekonomik diyemez" dedi.