Kariyeri mobil uygulamaya taşıdı... 200 bin kişiye ‘24 Saatte İş' buldu

İş arayanların başvurularına 24 saat içinde cevap almalarını garanti eden mobil uygulama ‘24 Saatte İş' üç yıl içinde toplam 200 bin kişinin işe yerleşmesine aracılık etti. Şirket sadece pandemi sürecinde ise, 45 bin kişiye iş buldu.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Çalmayan telefonlar, günlerce dönülmeyen başvurular, tüm bunların yarattığı umutsuzluk ve kaygı… İş arama sürecinde yaşanan bu sorunları ortadan kaldırmak ve doğru işi doğru çalışanla buluşturmak isteyen iki girişimci Gizem Yasa ve Mert Yıldız, 2017’de mobil kariyer platformu ‘24 Saatte İş’i hayata geçirdi. Uygulamayla iş arama sürecini pratik hale getirip, iş arayan adaylara yakınlarındaki en uygun işleri sunan iki girişimci, 3 yılda 200 bin kişinin işe yerleşmesine aracılık etti. İş arayanların başvurularına 24 saat içinde cevap almalarını garanti ettiklerini belirten Gizem Yasa, “Sistemimizde 2.5 milyon iş arayan aday ve 90 bin şirket var. Kurulduğumuz günden bu yana 200 bin, pandemi döneminde ise 45 bin kişinin işe yerleşmesine vesile olduk” dedi. Uygulamada ortalama işe alım süresi ise 38 ila 46 saat arasında değişiyor.

MÜLAKAT ROBOTTAN

Mobil bir kariyer uygulaması olan 24 Saatte İş platformunda adaylar 2 dakika içinde temel bilgilerini girerek yakınlarındaki iş ilanlarına ulaşabiliyor. İşverenler de uygun adaylarla 24 saat içinde iletişime geçerek süreci başlatabiliyor. Mülakatların online yapılmasını teşvik edecek bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını anlatan Mert Yıldız da, “Bu sistemle mülakatı yapay zekayla çalışan robotlar yapacak. Yazılım insan kaynaklarına diyecek ki ‘İş başvurusu yapan 50 adayla görüştüm, 5’i iş tanımınıza uygun.’ Pandemiyle birlikte insan kaynaklarında da dijitalleşme hızlanacak” diye konuştu.

ADAYLARA ÖNERİ: SAĞLIK VE TEMİZLİK ALANLARINA YÖNELİN 

Pandemi sürecindeki iş ilanı datalarını açıklayan 24 Saatte İş’e göre, yeme-içme, perakende gibi sektörlerde ilan sayıları hızla düşerken sanayi, depo-lojistik tarafındaki ihtiyaçlar arttı. Bu dönemde en çok aranan kişiler e-ticaret uzmanı, depo görevlisi, kurye, çağrı merkezi temsicileri oldu. Pandemi döneminde evde paketleme uzmanı, yaya kurye ve esnaf kurye gibi daha önce sık karşılaşılmayan ilanların da görülmeye başlandığına dikkat çeken Gizem Yasa, şunları söyledi:

AVM’YE ESKİ TALEP OLMAZ

“Pandemi sonrasında da artık AVM’lerdeki mağazalara eski talebin olacağını düşünmüyorum, bu nedenle orada çalışanlar başka sektörlere dağılacak. Özellikle e-ticaret ve sağlık ve temizlik sektörüne inanılmaz talep olacak önümüzdeki dönemde. İş arayan adaylara bu alanlara başvurmalarını öneriyorum.” 

ARAMALARDA EN ÇOK YAŞANAN SORUNLAR

İş arayanlar:

Aday başvururken ilanların güncel olup olmadığını bilemiyor.

Geri dönüş ya çok uzun sürüyor ya da dönüş yapılmıyor.

Direkt olarak şirketler ile iletişime geçmek, mesajlaşmak veya haber almak mümkün olmuyor.

Dolayısıyla da sürecin genelinde belirsizlik ve değersizleştirme meydana geliyor.

İşverenler:

Başvuru yığınlarının içinde doğru adayı bulmanın zorluğu.

Alakasız başvuruların yoğunluğu.

Tek tek telefonla randevu vermenin aldığı vakit ve verimsizliği.

Randevu için çağrılan adayların randevuya gelmemesi.