Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TBMM Genel Kurulunda, Bakanlığının 2025 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı. Kacır, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'yla yüksek teknoloji yatırımları için AR-GE'den seri üretime destek mekanizması uyguladıklarını, makine, mobilite, üretimde yapısal dönüşüm, sağlık ve kimya ürünleri ve dijital dönüşüm alanlarında 98 milyar liralık yatırımı harekete geçirdiklerini, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı kapsamında bugüne kadar yatırım büyüklüğü 239 milyar lirayı aşan 28 projenin işlemlerini tamamladıklarını ve HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı'nı başlattıklarını söyledi.
HEDEF YILDA EN AZ 1 MİLYON ELEKTRİKLİ ARAÇ
Hedeflerinin, otomotiv sektörünün yeni mobilite ekosistemine dönüşümünde ülkeyi liderliğe taşımak olduğunun altını çizen Kacır, şunları ifade etti: "Bunun en önemli adımını, Türkiye'nin otomobili Togg ile attık. 1.5 yılda 45 bin Togg sahipleriyle buluştu. Togg'u güçlü şekilde desteklemeye, Togg'un uluslararası ölçekte rekabetçiliğini sağlayacak adımlar atmaya devam edeceğiz. Elektrikli otomobillere ve yeni teknolojilere yönelik gösterdiğimiz kararlılık, Ford, Toyota, Renault gibi birçok küresel markanın yeni nesil araç üretimlerini Türkiye'ye taşımasının önünü açtı. Aynı zamanda daha önce ülkemizde üretim gerçekleştirmeyen otomotiv markaları için ülkemizi çekim merkezi haline getirdi. Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD, yıllık 150 bin elektrikli araç kapasiteli üretim tesisini ve yenilikçi teknolojilere yönelik AR-GE merkezini Manisa'da kuracak. Sektörümüze benzer nitelikte yeni yatırımlar kazandırmak adına küresel firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Hedefimiz, yılda en az 1 milyon elektrikli araç üretim kapasitesine hızla ulaşmaktır."
ÇİP ÜRETİMİ İÇİN YENİ TESİS
Halihazırda savunma sanayisinin ihtiyaç duyduğu çiplerde tasarım ve yerli üretim kabiliyetine sahip olduklarını belirten Kacır, "Önümüzdeki dönemde yeni bir çip üretim tesisiyle savunma, otomotiv, beyaz eşya gibi endüstrilerde kullanılacak sensörlerin tasarım ve imalatını ülkemizde gerçekleştireceğiz. HIT-30 programında çip çağrısıyla da 65 nanometre ve daha ileri teknolojide yatırımlar için 5 milyar dolarlık destek sağlayacağız" diye konuştu.
YOL HARİTASI HAZIR
Son 1 yılda 11 OSB, 7 Endüstri Bölgesi, 5 sanayi alanı ilan ettiklerini dile getiren Kacır, 33 OSB genişleme alanıyla birlikte 106 milyon metrekare yeni yatırım alanı oluşturduklarını söyledi. Kacır, hedeflerinin planlı sanayi alanlarının ülke genelindeki payını yüzde 1'e yükseltmek olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: "Raylı sistemlerle limanlara bağlanmış, kümelenme anlayışıyla verimlilik, yeşil yatırımlarla sürdürülebilirlik esaslı kurulmuş OSB'ler ve endüstri bölgeleri Türkiye'nin üretim gücünün yükselmesinde çarpan etkisi oluşturmaya devam edecek. Sürdürülebilir, verimli ve çevreci bir üretim altyapısı kuruyoruz. Bu anlayışla, alüminyum, çelik, gübre, çimento sektörleri için Düşük Karbonlu Yol Haritalarımızı hazırladık. Bu 4 sektörde karbonsuzlaşma projeleri için 2053 yılına dek 71 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı öngörüyoruz."
YEREL KALKINMAYA 1.4 MİLYAR KATKI
Kacır, kalkınma ajanslarına yerel kalkınma projelerini desteklemek üzere bu yıl 1.4 milyar lira, 2025 için 1.8 milyar lira kaynak ayrıldığını, bu yıl kadın girişimciliğine odaklanarak 9 ayda 2 bin 149 kadın girişimciyi desteklediklerini, GAP, DAP, DOKAP ve KOP bölge kalkınma idareleri ile hassas tarım, yeşil yol, su kaynaklarının etkin yönetimi, kırsal kalkınma ve turizm odaklı büyüme gibi alanlarda yürütülen kalkınma projelerine 2024'te 1.2 milyar lira, 2025 için ise 2.5 milyar lira kaynak ayrıldığını, GAP kapsamında sulamaya açılan alanın ise 199 bin hektardan 664 bin hektara yükseldiğini bildirdi.
MİLLİ HİBRİT ROKETTE ATEŞLEMELER BAŞARILI
Kacır, bilim ve teknolojide iddia sahibi bir Türkiye için uzayın sunduğu fırsatlardan da en üst düzeyde yararlanacaklarını ifade ederek, Milli Uzay Programı doğrultusunda Türk astronotlar Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever'in uzayda yaptığı bilimsel çalışmaları anlattı.Yörünge uydu sistemlerinde kabiliyetleri geliştirdiklerini belirten Kacır, "Ay'a erişebilen sayılı ülkeler arasına girmemizi sağlayacak Ay Araştırma Programı'nda yörüngeler arası transferde kullanacağımız milli hibrit roket motorumuz, 20 ateşleme testini başarıyla tamamladı" diye konuştu.
TEKNOLOJİ GİRİŞİMİ SAYISI 2 BİNİ GEÇTİ
TÜBİTAK Girişimcilik Destek Programı ile kuruluşunu sağladıkları teknoloji girişimlerinin sayısının 2 bin 378'e ulaştığını ifade eden Kacır, "Girişimlerin finansmana erişimini kolaylaştırmak üzere fonların fonu ve eş finansman mekanizmalarını devreye aldık. 4.1 milyar liralık kamu kaynağıyla 88 milyar liralık sermaye fonunu harekete geçirdik. 6'sı bakanlık desteklerinden yararlanan milyar dolar değerlemeyi aşan (Turcorn) 7 teknoloji girişimimiz var" dedi.