Karayipli Türkler Türkiyeli Japonlar! Vizeye çare 2'nci pasaport

AB'nin vizeyi zorlaştırması ikinci pasaporta ilgiyi artırdı. Türkler iş yapmak istedikleri ülkelerdeki vize sorununu Karayip ülkelerinin pasaportuyla aşarken aynı yöntemi pandemi döneminde Japonlar da kullandı.

Akşam - YAŞAR KIZILBAĞ

Pandemi süreci ve sonrasında özellikle Avrupa ülkelerinin vizeyi zorlaştırması tüm dünyada yatırım ve bağış yoluyla alınabilin çifte pasaporta ilgiyi artırdı. Türkler, iş yapmak istedikleri ülkelerdeki vize sorununu aşmak için en fazla Karayip ülkelerinin pasaportuna ilgi gösteriyor. Minimum 100 bin dolarla alınabilen Karayip pasaportu ile Türk pasaportunun kombinasyonu ile 180 ülkeye vizesi girilebiliyor. Bu yöntemi pandemi döneminde Japonlar da kullanmış. Tüm dünyada vatandaşlık programları konusunda hizmet veren Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel pandemide Japon pasaportlarının Afrika ülkeleriyle aynı seviyeye geldiğini belirterek "Japon müşterilerimiz Türk vatandaşlığı, Karadağ vatandaşlığı, Malta vatandaşlığı ve St. Kitts ve Nevis vatandaşlığı aldı" dedi.

ALTI ÜLKE REVAÇTA

"Bağış yaparak ve program kapsamındaki tüm şartları yerine getirerek ülkelerden vatandaşlık elde edebiliyorsunuz" diyen Demirel'in verdiği bilgiye göre Türklerin en çok ilgi gösterdiği 6 tane vatandaşlık programı var. Demirel "Bunlardan 5'ii Karayipler'de, bir tanesi de ise 'doğrudan yatırım yoluyla istisnai hizmetler için vatandaşlığa kabul yoluyla Malta vatandaşlığı programı.' İstisnai yöntemler derken bir bağış yaparak ve bir yıl vakit geçirerek oturum süresi var. Bir yıl içerisinde belli bir süre orada zaman harcamanız gerekiyor. Grenada, St. Lucia, Antigua ve Barbuda, St. Kitts ve Nevis gibi Karayip ülkelerinde bağış miktarı 100 bin dolardan başlıyor ve süreçler 6-8 ay sürüyor. Ayrıca gayrimenkul alımında ise ekstra devlet harcı vermek şart. Örneğin; Grenada 220 bin dolar gayrimenkulün üstüne 50 bin dolar devlet harç alıyor" dedi.

JAPON'A TÜRK PASAPORTU

Türk pasaportu ile 114 ülkeye vizesiz girebilen Türklerin Karayip pasaportuyla bu sayıyı 180'e çıkarabildiğini anlatan Demirel "Türk pasaportunun Malta pasaportu kombinasyonuyla ise 191 ülkeye vizesi girilebiliyor" diye konuştu.

Demirel "Pandemiden önceki dönemde dünyanın en güçlü pasaportu Japonya pasaportuydu. Dünyada birçok yere girebiliyor. Ama pandemi döneminde Japon pasaportunun gücü bir Afrika pasaportuyla aynı yere geldi. Japon müşterilerimiz Türk vatandaşlığı, Karadağ vatandaşlığı, Malta vatandaşlığı ve St. Kitts ve Nevis vatandaşlığı aldı" dedi.

KOLEKSİYON YAPAN BİLE VAR

Demirel "Alım gücü arttıkça insanlar birçok yerden oturum ve vatandaşlık elde etmek istiyorlar. Dünyada nerede vatandaşlık programı çıkarsa oradan vatandaşlık elde eden o pasaportların koleksiyonunu yapan insanlar var. Oturum kartının da aynı şekilde. Türkiye'den de 7-8 tane vatandaşlığı olan iş insanları tanıyorum" diye konuştu.

300 MİLYONER TÜRKİYE'YE TAŞINDI

Henley & Partners'in hazırladığı 'Özel Servet Göçü-2023 Raporu'na göre Türkiye'ye 2022 yılında 300 milyoner taşındı. Rapora göre Türkiye'de 1 milyon dolar ve üzeri servete sahip 44 bin 500 kişinin, 145'i centi milyoner, 18'i ise dolar milyarderi. Rapora göre servet göçünün en fazla olduğu ilk 10 ülke; Çin Hindistan, İngiltere, Rusya, Brezilya, Hong Kong, Güney Kore, Meksika, Güney Amerika ve Japonya. En çok girişin yapıldığı ilk 10 ülke ise; Avustralya, BAE, Singapur, ABD, İsviçre, Kanada, Yunanistan, Fransa, Portekiz ve Yeni Zelenda. Türkiye ise en fazla çıkışın da girişin de olduğu listede ilk 10'da yok.