Karadeniz'e hızlı tren için ilk adım atılıyor

Hızlı tren ağını Karadeniz'e ulaştıracak projelere başlanıyor. Bakan Uraloğlu “120 kilometrelik Kırıkkale-Çorum arasının ihalesini bu yıl yapacağız. Samsun-Sarp hattında etüt proje çalışmalarını başlatacağız” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, en son Ankara-Sivas Hızlı Tren hattının açılışını yaptıklarını, şimdi de hızlı tren ağını Karadeniz'e ulaştıracak projelere başladıklarını açıkladı. Giresun'un şehir içi trafiğini önemli ölçüde azaltacak Giresun Liman Farklı Seviyeli Kavşağı'nın temelini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile birlikte atan Uraloğlu, Kırıkkale-Çorum-Samsun Hızlı Tren Hattı ile Samsun'a hızlı tren getireceklerinin belirterek "120 kilometrelik Kırıkkale-Çorum arasının ihalesini bu yıl yapacağız" dedi.

SARP'A UZANACAK

Uraloğlu "Sonrasında 509 kilometre uzunluğundaki Samsun-Sarp Demiryolu projesini hayata geçireceğiz. İnşallah bu yıl içerisinde bu hattın da etüt proje çalışmalarını başlatacağız. Bu projemiz hayata geçtiğinde Giresun'la birlikte tüm Doğu Karadeniz Bölgesi illerini demiryolu ile tanıştırmış olacağız. Dolayısıyla hızlı tren Kırıkkale'den yola çıktı, Giresun'dan Trabzon'a ve Sarp'a ilerleyecek" diye konuştu.

330 MİLYON TASARRUF

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, temelini attıkları Giresun Liman Farklı Seviyeli Kavşağı ile günlük 32 bin 500 aracın geçiş yaptığı güzergahta şehir içi trafiğin önüne geçeceklerini belirterek, "Böylece projemiz ile yıllık toplam 330 milyon lira tasarruf sağlayacağız. Karbon emisyonunu da 610 ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız" dedi. Uraloğlu, Giresun'da 18 milyar 219 milyon lira bedelli 19 projenin yapımına devam ettiklerinin de altını çizdi.

'YOL MEDENİYETTİR' ANLAYIŞIMIZ VAR

Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, eser ve hizmet siyasetiyle dört bir yanını yatırım, istihdam, üretim ve ihracatla büyüttükleri ülkeyi, Türkiye Yüzyılı'nda daha da zirveye çıkarmaya kararlı olduklarını söyledi. Karadeniz'in dünyaya açılan kapısı Karadeniz Sahil Yolu'nu rahatlatacak kavşak projesinin temelinin atılacağını belirten Kacır, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde, 'Yol medeniyettir' anlayışıyla 22 yıldır ülkemizin dört bir yanında ulaşım altyapımızı güçlendiriyoruz. Ulaşım altyapımızın, ülkemizin büyümesinde ve kalkınmasında çarpan unsur olmasını sağlıyoruz. Özlem çeken gönülleri kavuşturuyoruz. Vatandaşlarımızın güvenli ulaşımını teminat altına alarak trafik kazalarını en aza indiriyoruz." dedi.

KARAELMAS EKSPRESİ'NDEN TANITIM SEFERİ

Türkiye'nin yeni turistik treni Karaelmas Ekspresi, 12 Nisan'da başlayacak Batı Karadeniz Turistik Tren Turu seferleri öncesinde tanıtım turu için yola çıktı. Ankara'dan başlayarak Çankırı, Karabük ve Zonguldak'ı içine alan tren turu ile Kalecik, Çerkes, Yenice, Gökgöl Mağarası, Zonguldak Maden Müzesi ve Kömür Deneyim Ocağı da dahil 4 şehir ve 5 ilçe gezilebilecek. Proje kapsamında Ankara-Zonguldak hattında haftada bir gidiş ve bir geliş olarak turistik sefer düzenlenecek.

Karaelmas Ekspresi dün tanıtım için yola çıktı.