1
Trabzon Arsin Organize Sanayi Bölgesinde faaliyetini sürdüren Politek Su Ürünleri Genel Müdürü Tayfun Denizer, Somon Balığı üretiminin deniz suyu sıcaklığı açısından en uygun yerin Karadeniz olduğuna dikkat çekti. Türkiye'den yapılan somon ihracatının büyük bir bölümünün bu denizdeki somon kafeslerinde üretilen somonlardan sağlandığını kaydeden Denizer, Nisan ayında başlayan Somon hasadının Haziran ayına kadar süreceğini söyledi. Denizer, Trabzon’dan özellikle Uzakdoğu ülkelerine somon gönderdiklerini ifade ederek bu yıl ihracat rakamlarının geçen seneye göre 2-3 kat artmasını hedeflediklerini kaydetti.
Denizer, “Alabalık diye tabir ettiğimiz ve yurt dışında da alabalık olarak bilinen bu balık 400- 500 gr civarlarında denize indiriliyor. Onun öncesinde tatlı suda belirli bir dönem geçiriyor. Yaklaşık 8 aylık zamanın ardından Nisan ayında başlayan hasat dönemi Mayıs, Haziran aylarına kadar devam ediyor. İhraç ettiğimiz ülkeler başında Japon firmalar geliyor. Ancak Japon firmalar bizden aldığı balığı farklı ülkelere gönderebiliyor. Genellikle ihracatımız Japonya, Endonezya, Vietnam, Malezya’nın yanı sıra bazı Avrupa ülkelerini diyebiliriz" dedi.
"Alacakları balığı bizzat kendileri gelerek inceliyorlar"
"Çin pazarına girmeyi planlıyoruz"
"Somon üretiminde en elverişli yer Karadeniz"
Türkiye'de somonun en elverişle üretim yerinin Karadeniz olduğuna dikkat çeken Denizer, şunları söyledi: “Karadeniz’in deniz suyu sıcaklık şartları bu balığa çok uygun. Bu balık Marmara’da, Ege’de veya Akdeniz’de pek olmuyor. Karadeniz’in iç deniz, tuzluluk oranının düşük olması ayrıca deniz suyu sıcaklık oranlarının belirli dönemlerde seyretmesi bu balığa uygun olduğundan Türkiye’de üretebilecek en uygun yer Karadenizdir. Bu avantajı iyi kullanmalıyız. Türkiye dünya balıkçılık sıralamasında ilk 10'a girebilecek bir ülkedir. Ancak Norveç, Şili gibi ülkeler bu alanda söz sahibi olduğundan bunları yakalamak çok zor. Çünkü Norveç yılda 1,5 milyon ton üretim yapıyor. Bizde önümüzdeki 10 yıl içerisinde belki 100 bin tonlara kadar çıkabiliriz.”
(İHA)