Karadeniz'de bu kez petrol umudu doğdu

Enerjide dışa bağımlılığı büyük oranda azaltacak Karadeniz'deki doğalgaz rezervi keşfinden sonra şimdi de yine Karadeniz'de petrol arayışı başladı. Özellikle Doğu Karadeniz'de sondaj çalışmalarına yoğunlaşılacak.

Akşam

Türkiye, Karadeniz'de 2020'den bu yana 710 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulmasının ardından şimdi de Karadeniz'de petrol arama çalışmalarını hızlandırdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, dün Haber Global'de petrol keşiflerinde gelinen son durum ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dönmez, "Ağırlıklı olarak Zonguldak açıklarında çalışıyoruz. Ordu açıklarındaki sismik çalışmalarımızı tamamladık. Bir sondaki aşamada Doğu Karadeniz'e gideceğiz. Orada petrol bulma ihtimalimiz var. Trabzon-Rize açıklarında bir sondajımız daha olacak. Batı'dan Doğu'ya potansiyel görülen her yere girilecek" dedi.

YENİ HABER GELEBİLİR

Karadaki petrol arama çalışmalarına da değinen Dönmez, 4 yıllık çalışmanın ardından dünyanın en kaliteli petrolünün geçtiğimiz günlerde Şırnak Gabar'da çıktığını hatırlattı. Bakan Dönmez, şunları söyledi: "Niçin son yıllara kaldı? Seçim yatırımıyla bir ilgisi yok. Son 5-6 yıldır bu bölgedeyiz, terör nedeniyle daha evvel giremedik. Biz şimdi oralara güvenli bir şekilde gidebiliyoruz. Terör faaliyetlerinin sadece ülkeyi bölmek için değil, yeraltı kaynaklarının kullanımına engel olmak için de olduğunu görüyoruz. Biz Cudi ve Gabar'da yeni keşiflere de imza atabiliriz. Şehit öğretmen Aybüke Yalçın 2'nci kuyunun sondaj çalışmalarına başladık. Oradan da bir üretim haberi gelebilir."

Enerjinin günümüzde hava, su kadar büyük öneme sahip olduğunu belirten Bakan Dönmez, "Son yıllarda hemen her ilimize doğalgaz götürdük. Enerjisiz hayatı sürdürmek mümkün değil" diye konuştu.

ADULARYA SANTRALİ ÜRETİME BAŞLIYOR

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), 2016 yılından bu yana kayyum olarak yönettiği Eskişehir'deki Adularya Yunus Emre Termik Santrali'ni, geçen yıl 3.3 milyar liraya Doruk Madencilik'e devretmişti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, dün Eskişehir'in Mihalıççık ilçesindeki Adularya Yunus Emre Termik Santrali'ni ziyaret etti. Adularya Yunus Emre Termik Santrali'nin yeniden üretime başlayacağını belirten Oktay, "İki üniteden oluşan bir tesis ve Eskişehir'in yüzde 75 enerji ihtiyacını karşılayabilecek büyüklükteki bir tesisi düşünün. Dolayısıyla 1 Haziran itibarıyla işletmeye alıyoruz. Ekime kadar da ikinci ünite devreye alınmış olacak" diye konuştu. Fatih Dönmez de "Şu anda müessesemizde 850 çalışanımız var. İnşallah önümüzdeki aydan itibaren her ay 100'er kişi olmak üzere toplamda 1250 kişiye ulaşacak şekilde bir istihdam planlaması var. Toplamda yılda 2 milyon 170 bin kilovat saatlik bir elektrik üretimi olacak. Kabaca 2.2 milyon kilovatsaat diyebiliriz. Bu büyüklük Eskişehir'deki elektrik ihtiyacının neredeyse yüzde 75'ini karşılayacak kapasite demektir" dedi.