Karadeniz gazının kritik aşaması yarın başlıyor

Karadeniz'de bulunan doğal gazı vatandaşların kullanımına sunmak için çalışmalar hız kazandı.

Karadeniz'de bulunan doğal gazı vatandaşların kullanımına sunmak ve hanelerle buluşturmak için çalışmalar hız kazandı. Denizde kuyu hazırlık işlemleri sürerken karada da gazın işleneceği Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi yükseliyor. Projenin en önemli aşaması olan boru döşeme süreci ise yarın başlıyor. Sığ kısımlarda boru yerleştirme işlemini yapacak, Bahama bayraklı "Castoro 10" isimli gemi, 5 Haziran'da Çanakkale Boğazı'ndan geçti. Söz konusu gemi 7 Haziran itibarıyla da Filyos'a ulaştı.

2 GEMİ GÖREV ALACAK

"Castoro 10" sığ kısımda yaklaşık 5 kilometre boruların serimi ve montajı yapacak. Sığ deniz kısmındaki altyapı ve üstyapı çalışmalarının tamamlanmasını takiben, sığ deniz kısmında 50 metre derinliğinden başlamak üzere borular deniz tabanına serilmeye başlanacak. Söz konusu işlemlerde en kritik safha olan derin deniz kısmında ise 2 bin metre derinliğinde boru serme işlemi ise Castorone isimli gemi tarafından yapılacak.

SÜREÇ 5 AY SÜRECEK

Yaklaşık 170 kilometre olacak boru hattı, bu ay sığ denizden derine uzanacak şekilde serilmeye başlanacak. Boru hattı döşeme işleminin yaklaşık 5 ay sürmesi öngörülüyor.