Enerjide doğalgaz ithalatıyla önemli ölçüde dışa bağımlı olan Türkiye, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) yürüttüğü Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi çerçevesinde 710 milyar metreküplük Karadeniz gazının şebekeye bağlanması için gün sayıyor. Karada 8 bin, denizde 2 binden fazla personelin iki yılı aşkın süredir üç vardiya mesai harcadığı yerli gazın devreye alınması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Filyos Gaz İşleme Tesisi'nde "Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni" düzenlenecek. Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, "Yıllık 3.5 milyar metreküp doğalgaz ürettiğimizi varsayar ve EPİAŞ spot piyasa fiyatlarını ortalama 10 lira baz alırsak ilk faz gazın ekonomiye katkısı yaklaşık 35 milyar lira olur" dedi.
MAYISTA EVLERE VERİLECEK
Yıllık 60 milyar metreküp gaz ithalatı yapan Türkiye için enerjide dışa bağımlılığının azaltacak Karadeniz gazı, Sakarya Gaz Sahası Kara Tesisi'nde işlenecek. Gazın içindeki muhtemel su ve yabancı maddeler burada ayrıştırılacak ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) standartlarına uygun hale getirilecek. Gaz akabinde BOTAŞ'a ait Ana Ölçüm İstasyonu'na ve ardından ulusal gaz şebekesine aktarılacak. Yerli gaz mayısın ilk yarısında evlere verilecek.
Tüm konutların ihtiyacını karşılayacak
Doğalgazın çıkarılması süreci fazlar halinde ilerleyecek. Faz-1 kapsamında planlanan 10 kuyunun 5'i bugünkü törenin ardından, kalan 5 kuyu ise eylül ayı sonunda devreye alınacak. Faz-2 üretimine 2026'da geçilmesi, faz-3'e Amasra Sahası'nın da üretime dahil edilmesiyle 2028'de geçilmesi öngörülüyor. Günlük gaz üretimi Faz-1'de 10 milyon metreküp olacak, Faz-2'de 40 milyon metreküpe, Faz-3'te ise 60 milyon metreküp seviyelerine ulaşacak. Faz-2'de Türkiye'deki konutların tüm ihtiyacının yerli gazla karşılanması hedefleniyor.
50 gemi görev yapıyor
Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi'nde Türkiye'nin deniz enerji filosundan Fatih, Yavuz ve Kanuni sondaj gemilerinin yanı sıra 50 kadar destek gemisi görev yapıyor. Projede 40 bin veri toplama noktası kullanılıyor. TESPAM Başkanı Oğuzhan Akyener, günlük 10 milyon metreküp gaz üretiminin Türkiye'nin yıllık tüketiminin yüzde 5-6'sını karşılayabileceğini söyledi. Akyener, "Kış aylarında gaz bulmak zorlaşıyor. Dışarıdan yüksek fiyatlarla spot doğalgaz alıyoruz. Karadeniz gazıyla dışarıdan spot doğalgaz almak zorunda kalmayabiliriz. Ayrıca yeni doğalgaz kontratlarına tok alıcı gözüyle yaklaşacağız " dedi.