Karadeniz gazı için dev adım

Filyos'ta tarihi an! Karadeniz gazı 2023'te evlerde. Karadeniz doğalgazını karaya ulaştıracak hattın ilk borusu törenle denize indirildi. Başkan Erdoğan, “2023'te günlük 10 milyon metreküp gaz sisteme girecek” dedi.

Karadeniz'deki 540 milyar metreküp doğalgazın karaya çıkartılması için düzenlenen denize ilk boru indirme ve kaynak töreni, Başkan Erdoğan'ın da katılımıyla Zonguldak'ta gerçekleştirildi. Başkan Erdoğan törende yaptığı konuşmada, "Bugün ülkemizin şu ana kadar en büyük doğalgaz keşfi olan Karadeniz gazında kritik bir safhaya daha ulaşmanın heyecanını yaşıyoruz. Bugün bismillah diyerek ilk boruları denize indiriyor, ardından da ilk kaynağımızı yapıyoruz. Derin deniz tarafında da inşallah ilk kaynağı önümüzdeki ay kuracağız" dedi.

RAHATSIZ OLDULAR

Erdoğan şöyle devam etti: "Ülkemizin enerji potansiyelini kullanarak dışa bağımlılıktan kurtarmak için çalışmalar yaptığımızda birileri bundan rahatsız oldu. Yurtdışındaki malum odaklardan önce içimizdeki muhalefet partileri en büyük tepkiyi gösterdi. 'Yapamazsınız' dediler. Sismik arama ve sondaj faaliyetlerimize Rumların tezleriyle karşı çıktılar, iftiralar attılar. Kendi gemilerimizle hem sismik araştırmayı hem de sondaj çalışmalarını yapar hala geldik."

HER YERE BAKACAĞIZ

"Enerjide bir taraftan tedarik kaynaklarımızı çeşitlendirirken, diğer taraftan da ülkemizin potansiyelini tam manasıyla ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Yakın çevresi zengin hidrokarbon kaynakları olan ülke olarak, altına bakılmadık taş, deşmedik yer bırakmamakta kararlıyız. Üç tarafı denizlerle çevrili ülke olarak Doğu Akdeniz'de mevcudiyetimizi hissettiriyoruz. Türkiye ve Kıbrıs Türklerinin buradaki kaynaklar üzerinde var olan haklarını her platformda savunuyoruz. Biz ne kimsenin hakkına el uzatırız ne de haramilere hakkımızı yediririz. Bizim olanın zorbalıkla, tehditle ayak oyunlarıyla bizden kopartılmasına asla izin vermeyiz. Biz enerjiyi bir gerilim ve çatışma alanı değil bölgesel iş birliğinin anahtarı olarak görüyoruz. İş birliği yolları geliştirmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin enerji arz güvenliği sorununu tamamen çözmüş bir ülke yapıncaya denk mücadelemize devam edeceğiz. Karadeniz'deki keşifle milletimiz birinci dünya savaşının sebep olduğu büyük bir travmadan kurtulmuştur. 2023 yılının ilk çeyreğinden itibaren doğalgazın hanelerde kullanılmaya başlamasıyla önemli bir eşik aşılmış olacak."

170 kilometrelik deniz hattından karaya taşınacak olan doğalgaz için ilk borular denizin 2 bin 200 metre altına yerleştirilecek. Sondajda kullanılan ilk matkap, Başkan Erdoğan'a hediye edildi.

4. SONDAJ GEMİSİ ABDÜLHAMİD HAN

Başkan Erdoğan, Fatih, Yavuz ve Kanuni sondaj gemilerinin ardından ismi merakla beklenen 4. sondaj gemisinin ismini de tören sırasında duyurdu. Erdoğan, Sultan Abdülhamid'in bir dönem yaptığı sismik araştırma çalışmalarına dikkat çekerek "Dördüncü sondaj gemimizin adını Abdülhamid Han olarak belirledik. Mersin Taşucu'nda teknik hazırlıkları yapılıyor. Tıpkı Fatih gibi bu gemimizin de vereceği müjdelerle ismini halkımızı gönlüne yazdıracağına inanıyoruz" diye konuştu.

GAZ 40 AYRI KUYUDAN BORU HATTINA GELECEK

Başkan Erdoğan, çalışmalarla ilgili şu detayları paylaştı: "Derin denizde inşa edeceğimiz boru hattıyla eş zamanlı olarak doğalgazı milli iletim şebekemize taşıyacak karadaki 211 kilometrelik boru hattının da yapımına başlıyoruz. Karaya geldikten sonra işlenecek ve milli doğalgaz sistemimize aktarılacak. Gazın işlenmesi için Batı Karadeniz gaz ölçüm istasyonunu ve 36 kilometrelik Batı Karadeniz doğalgaz boru hattı faz 1'i inşa ediyoruz. Buradaki çalışmamızı kasım ayının ilk haftalarında tamamlıyoruz. 2023'ün birinci çeyreğinde ilk fazda günlük 10 milyon metreküp doğalgazı milli iletim sistemimize aktaracağız. Sahada açılacak 40 kuyu ile birlikte günlük gaz üretim kapasitemizi günlük 40 milyon metreküpe çıkaracağız. Karadaki doğalgaz taşıma kapasitemizi de artıracağız."

540 MİLYAR METREKÜPE REZERV VAR

Başkan Erdoğan, 21 Ağustos 2020'de Fatih sondaj gemisinin Karadeniz'de Sakarya Gaz Sahası'ndaki Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğalgaz keşfettiğini açıklamıştı. Bu keşif, Türkiye'nin tarihindeki en büyük gaz keşfi olarak kayıtlara geçmişti. Erdoğan, 17 Ekim 2020'de Tuna-1 kuyusunda saptanan 85 milyar metreküp artışla toplam rezerv miktarının 405 milyar metreküpe ulaştığını açıklamıştı. Karadeniz'deki gaz rezervi, Amasra-1 kuyusundaki 135 milyar metreküplük keşfin ardından toplam 540 milyar metreküpe ulaşmıştı.