Karadeniz ekonomisi Körfez ülkeleriyle canlandırılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan talimat verdi, acil eylem planı oluşturuldu. Planda Karadeniz bölgesine turist getiren operatörlere verilen reklam desteğinin yükseltilmesinden Arapça bilen rehber sayısının artırılmasına kadar pek çok madde var. Hareketliliğin istihdamı da etkileyeceği belirtiliyor.

ÖZGÜL ÖZTÜRK 

ozgul.ozturk@aksam.com.tr

Körfez ve Ortadoğu ülkelerinin ilgisi Karadeniz Bölgesi’ne yönelik yeni bir eylem planının oluşturulmasını sağlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katar’daki kitap fuarında Arap ülkelerinden gördüğü ilgi üzerine Kültür Bakanlığı’na verdiği talimatla Karadeniz Bölgesi’ne Körfez ülkelerinden turist çekecek bir eylem planı oluşturulacak. 

Eylem Planı’nın altyapısını oluşturmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinop, Samsun,Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt’u kapsayan 9 Karadeniz ilinin turizm aktörlerinin yer aldığı bir Kültür ve Turizm Bölge Çalıştayı düzenledi. 

OPERATÖRLERE DESTEK

Karadenizli 4 bakanın da yer aldığı çalıştayda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Karadeniz Bölgesi’nin turizmini geleceğe taşımak ve sürdürülebilir kılmak için kapsamlı bir paket hazırladıklarını kaydetti. Edinilen bilgiye göre plan kapsamında bölgeye turist getiren tur operatörlere verilecek reklam desteğinde de artışa gidilecek. 

KARA PROPAGANDA YAPILIYOR 

Son 3 yıldır Türkiye’ye yönelik bir kara propaganda yürütüldüğünü vurgulayan Turizm Bakanı Mahir Ünal, “Ülkemizin imajına yönelik bilinçli bir saldırı var. Başını paralel yapı çekiyor. Faaliyette bulundukları 130 ülkede ‘Türkiye güvensiz bir ülke’, ‘Türkiye bir iç savaşın eşiğine doğru gidiyor’, ‘Türkiye’de bin 300 otel iflasın eşiğinde’ gibi söylemlerle ülkemize yönelik bir imaj karalaması yapılıyor. 400 bin vatandaşını öldüren katil Esed mazlum gösterilirken, 2.5 milyon Suriyeli’ye kapıların açılması talimatı veren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a diktatör yaftası yapıştırılıyor. Ortada bir oyun var. Bunun için de can damarımız olan turizm sektörüne saldırıyor” dedi. 

BİR AYLIK ÇALIŞMA BİTTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Doha’daki gezi sonrası Karadeniz’e yönelik acil eylem planının hayata geçirilmesi konusunda talimat verdiğini vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı Ünal, “Bir aylık yoğun bir çalışma yaptık. Karadeniz Bölgesi’nin turizmini geleceğe taşımak için kapsamlı bir paket hazırladık” diye konuştu.

Konaklama süresini uzatacak

Bakan Ünal, hazırlanan paketi şöyle özetledi: “Doğu Karadeniz Projesi Master Plan çalışmalarının entegrasyonunu 2016’da tamamlayacağız. Mera vasıflı alanları turizme kazandırmak için mevzuat düzenlemelerini bitireceğiz. Yayla ve meraların korunabilmesi için planlı gelişim sürecini başlatacağız. Konaklama sürelerini artırmak için alternatif turizmi destekleyeceğiz. Kruvaziyerir altyapısını yaygınlaştıracağız.”

İkinci durak Ege Bölgesi olacak

Turizm danışma bürolarını yeniden yapılandıracaklarının bilgisini veren Bakan Ünal, sadece Trabzon ve Ordu’da bulunan büroların bütün illerde açılacağını söyledi. Ünal, "Pazar çeşitlendirmesine gideceğiz. Özellikle Avrupa ve Uzakdoğu’dan turist getirmek için tanıtım faaliyetleri yürüteceğiz. İkinci durağımız Ege olacak. Ardından Adana ve Antep’i içine alan bir Güneydoğu çalıştayı yapacağız” diye konuştu.

28 Şubat’ta 16 bin eser çöpe atıldı

Türk halkının hafızasının silikleştirilmeye çalışıldığını vurgulayan Bakan Ünal, şu çarpıcı açıklamayı yaptı: “Acı günler yaşadık. 1998’de İstanbul Üniversitesi kütüphane müdürü Prof. Meral Alpay 28 Şubat’ın simge ismi Kemal Alemdaroğlu’na gidip diyor ki, “Kütüphanemizde irticai unsurlar buldum. Bunları atmamız gerekiyor.” Böylece 16 bin nadide eseri çöpe atıyorlar. Bizim yeniden hafızamızı inşa etmemiz gerekiyor.”

Sağlık turizminde ivme bekleniyor 

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Maliye Bakanı Naci Ağbal turist sayısında dünya genelinde altıncı, turizm gelirlerinde ise 12’inci sırada yer alan Türkiye’nin dünya turizm pastasından aldığı payı artırması gerektiğini söyledi. Bakan Ağbal şunları kaydetti: “Ayrıca cari açığımızın yüzde 65’ini turizmle finanse ediyoruz. Turist başına 750 dolar olan turizm gelirimizi artırmalıyız. Hükümetimizin dönüşüm programında sağlık turizmi önemli yer teşkil ediyor. 2018’e kadar sağlık turizminde ivme kazanmayı hedefliyoruz.”

750 saha inşa edildi 

GENÇLİK ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da çalıştaya destek vermek için hazır bulunan isimler arasındaydı. Kılıç, bakanlık olarak bu bilinçle geleneksel spor çalışmalarını geliştirecek yeni spor tesisleri inşa etmeyi sürdüreceklerini söyledi. Son 1 yılda mahallelerde 750’ye yakın futbol ve basketbol sahası açtıklarını dile getiren Bakan Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: “Önümüzdeki dönemde yeni hyüzme havuzları, futbol, voleybol ve basketbol sahaları yapmayı sürdüreceğiz.”

Yaylada kaçağa son

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ise bundan sonra Antalya ve Bodrum turizme nasıl hazırlanıyorsa Karadeniz’in de öyle hazırlanacağını söyledi. “2016’da Trabzon’da artık hiçbir kaçak yapı olmayacak. Yapan olursa anında yıkarız. Kızanlar kızsınlar. Sonra pişman olacağımıza baştan önlem almış oluruz” dedi.