‘Kara tren gecikir’ out ‘hızlı tren yetişir’ in

TÜDEMSAŞ tarafından yapımı 3 yıl süren yeni nesil milli yük vagonu dün görücüye çıktı. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, “Kara tren gecikir döneminden hızlı tren yetişir dönemine adım atmak önemli” diye konuştu.

MİRAY ÇİMEN

Türkiye’nin yerli ve milli üretimini artırmak için yapılan çalışmalar kapsamında önemli bir adım daha atıldı. Yeni nesil milli yük vagonu dün görücüye çıkarak, raylarla buluştu. Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayi AŞ. (TÜDEMSAŞ) tarafından yapımı 3 yıl süren vagonun bu yıl seri üretimine de geçilecek. 2017'de vagondan 150 adet üretilmesi planlanıyor. Tanıtım töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Kara tren gecikir döneminden hızlı tren yetişir dönemine adım atmak önemli” dedi.

TÜRKİYE LİDER ÜLKE

Arslan bütün dünyanın artık Türkiye’nin gücünün farkında olduğunu vurgulayarak, “Geçen hafta Koreli muhatabımla konuştuğumda net söylediği bir ifade vardı; ‘Siz farkında olmayabilirsiniz ama dünya Türkiye’nin son 15 senede katettiği mesafenin farkında. Bu mesafe sizi cazibe merkezi haline getiriyor. O yüzden 1915 Çanakkale Köprüsü'nü yaparken sizinle birlikte olmak istedik.’ Türkiye artık ekonomisiyle, kalkınmışlığıyla, dünyadaki mazlumlara sahip çıkmasıyla lider bir ülke. Elbette hedeflerimiz olmalı ve bu hedefler doğrultusunda emin adımlarla yürümeliyiz. Dünyayı takip eden değil dünyaylabirlikte gelişime ayak uyduran bir Türkiye olmalı” diye konuştu.

Demiryolu lojistik merkezi hayata geçecek

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz ise Sivas’ın bir demiryolu şehri olduğunu belirterek, “İçinden demiryolu geçtiği için bunu demiyoruz. Eskişehir nasılsa Sakarya nasılsa Sivas’ta öyledir. Yakında inşallah demiryolu lojistik merkezini hayata geçireceğiz. İkinci organize sanayinin her bölümüne raylı sistem koyacağız” ifadesini kullandı.

Hedef Türkiye’nin yurtdışına ihraç etmesi

TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan ise yeni nesil milli yük vagonu prototiplerinin üretilip raylara konmasının gururunu yaşadıklarını belirterek, amaçlarının Türkiye’yi teknoloji üretir ve yurtdışına ihraç eder konuma ulaştırmak olduğunu anlattı. 

Ankara-Sivas hızlı treni 2018’de

Arslan, Bakü, Tiflis, Kars  (BTK) projesi bitmek üzere. Ankara-Sivas arası yüksek hızlı tren, 2018 sonunda tamamlanacak. Sivas-Erzincan hattının ilk etabı için ihale süreci başladı. Sonra Erzurum-Kars’a götüreceğiz" dedi.