'Kara Şahin' anlaşmasında önemli gelişme

Lockheed Martin Şirketine bağlı Sikorsky, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Türk havacılık sanayi üyeleriyle birlikte Sikorsky'ın başarılı çok rollü Black Hawk genel maksat uçağına dayalı T 70 genel maksat helikopterinin üretilebilmesi için Türk Genel Maksat Helikopter Programı (GMHP) kapsamında gerçekleştirilen sözleşmeye dayalı anlaşmaları uygulamaya başladı.

1

Lockheed Martin Şirketine bağlı Sikorsky, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Türk havacılık sanayi üyeleriyle birlikte Sikorsky'ın başarılı çok rollü Black Hawk genel maksat uçağına dayalı T 70 genel maksat helikopterinin üretilebilmesi için Türk Genel Maksat Helikopter Programı (GMHP) kapsamında gerçekleştirilen sözleşmeye dayalı anlaşmaları uygulamaya başladı.

ABD ve Türk hükümetleri tarafından onaylanan anlaşmalar, GMHP ana yüklenicisi olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayine (TAI) önümüzdeki 10 yıl boyunca 109 adet T 70 helikopterinin üretimi ve teslimatına ilişkin izni veriyor. T 70 uçaklarının teslimatı, 2021 yılı başlarında Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Jandarma, Özel Kuvvetler, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Ormancılık Genel Müdürlüğünü içeren altı adet Türk kurumuna gerçekleştirilecek.

30 yıllık süre boyunca TAI, Sikorsky'a yapılacak ihracat kapsamında eşit sayıda temel S-70i BLACK HAWK uçağının da teslimatını gerçekleştirecek. Sikorsky ve TAI, Sikorsky tarafından Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika'daki yeni pazarlara S-70i uçak satışının desteklenmesi kapsamında ortak bir pazarlama ekibinin oluşturulmasına yönelik görüşmelerini sürdürüyor.

Sikorsky Başkanı Dan Schultz şu ifadeleri dile getirdi:
 "Sonuçlandırılmış anlaşmalar, Türk endüstrisiyle uzun yıllar sürecek önemli ve oldukça işbirlikçi sanayileşme ortaklığının başladığına işaret etmektedir. Sikorsky çok rollü helikopteri seçtikleri için Türkiye Cumhuriyetine teşekkür ediyoruz ve bu üretim kapasitesinden ötürü Türk endüstrisini tebrik ediyoruz."
2016 yılının son yarısında Sikorsky, montaj hattının oluşturulabilmesi ve T 70 uçak üretimine başlayabilmesi amacıyla TAI'ye mühendislik verilerini sağlayacak. Sikorsky, hattı başlatabilmek için 2018 yılı itibariyle TAI tarafından montajı yapılacak beş adet uçağı set halinde teslim edecek. İlk Türk yapımı T 70 uçağı, 2021 yılında Türk Hükümetine teslimat açısından belgelendirilmiş ve onaylanmış olacak. TAI, tüm uçak gövdesi yapıları ve kompozit rotor kanatlarını içerecek şekilde üretim kapsamını nihai montaj ve test aşamasının ötesine geçirerek kademeli olarak geliştirecek. 

TAI'nin çalışma kapsamına ilaveten Sikorsky ortak girişimi olan Alp Havacılık, dinamik bileşenlerin ve uçuş kontrollerinin hassas imalatını gerçekleştirecek ve iniş takımı ve aktarma organlarının montajını yapacak. Aselsan ve Sikorsky birlikte Entegre Modüler Aviyonik Sistem (IMAS) olarak bilinen geliştirilmiş dijital kokpit geliştirecek ve Türk Motor Sanayii (TEI) ise General Electric (GE) Lisansı kapsamında motor üretecek.

IMAS gelişimini ve entegrasyonunu hızlandırabilmek amacıyla Sikorsky, yeni aviyonik sistemin yeterliliğini sağlamak üzere Prototip Türk Destek Helikopteri olarak kullanılacak yeni S-70i helikopterini 2019 yılında ASELSAN'a aktaracak.

TAI, iki konfigürasyon kapsamında T 70 uçak üretimini gerçekleştirecek ve bu kapsamda 89 uçak, ortak destek konfigürasyonu ve 20 uçak ise Ormancılık Genel Müdürlüğüne teslim edilmek üzere yangın söndürme konfigürasyonuna sahip olacak. Tüm 109 T 70 uçağının teslimatı 2026 yılında tamamlanmış olacaktır.
GMHP programının değeri 109 adet T 70 uçağı için Sikorsky, TAI ve diğer tedarikçiler tarafından yapılacak çalışmaları da içerecek şekilde yaklaşık olarak 3.5 milyar Amerikan Dolarıdır. TAI tarafından 600 adet T 70 ve S-70i helikopter üretimine yönelik alternatif de söz konusu.
T 70 uçağı, Türk silahlı kuvvetler tarafından kullanılmakta olan 100'den fazla UH-60 BLACK HAWK uçağını tamamlayıcı nitelikte olacak. (İHA)