Kara cuma

Küresel piyasalar yoğun bakımda... İngiltere’nin 'Avrupa'dan ayrılma' kararı (Brexit) dünyayı yangın yerine çevirdi. Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 11’i aştı. Borsa İstanbul ise günü yüzde 3.4 kayıpla tamamladı. Yatırımcının 'altın'a sığınmasıyla çeyrek altın 200 lirayı gördü.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmaya karar vermesiyle küresel piyasalarda ‘Kara Cuma’ yaşandı. İngiltere merkezli bu şok büyük bir hızla tüm dünyaya yayıldı. Başta Avrupa olmak üzere dünya borsaları çöktü. Yatırımcı ise birkez daha ‘güvenli liman’ altına hücum etti. 

AKDENİZ’DE BÜYÜK YANGIN

Bu şok sadece İngiltere’nin çıkışının yarattığı belirsizlik kaynaklı değil. Hollanda, Danimarka ve Yunanistan gibi AB karşıtlığının yükselişte olduğu ülkelerin de İngiltere’yi takip etmesinden korkuluyor. Referandumdan ‘ayrılık’ çıkmasıyla Londra Borsası yüzde 4 düştü. Alman DAX endeksi yüzde 6.9 gerilerken, Paris borsasındaki düşüş yüzde 7.3'ü buldu. Birliğin zayıf halkaları İtalyan ve İspanyol borsalarındaki kayıp yüzde 11’i aştı. 

BANKALAR DAĞILDI!

Çöküşte başı banka hisseleri çekti. İngiliz Barclays’in hisseleri gün içinde yüzde 22, Llloyds’un ise yüzde 20 düştü. Almanya’da Deutsche Bank’ın değer kaybı yüzde 13'ü aştı. Fransız BNP Paribas de yüzde 17 eridi. İspanyol Banco Santander ve Banco Sabadell’in hisseleri birkaç saat içinde yüzde 18-19’luk kayıplar yaşadı. İtalyan Intesa Sanpaolo ve Unicredit’de de sırasıyla yüzde 21 ve 22’lik değer kaybı oldu.

TÜRK LiRASI'NDAKi KAYIP NiSPETEN AZ

Borsa İstanbul’da, Avrupa borsaları kadar olmasa da, Brexit depremi yaşandı. BIST 100 endeksi hemen açılışta yüzde 5 değer kaybetti. Daha sonra kayıplarının bir kısmını telafi etse de günü yüzde 3.4 ekside kapattı. Referandum sonuçlarının hemen ardından 3 liranın üzerine çıkan dolar ise gün içinde 2.92 lira seviyesine döndü. Bu dönüşte yurtiçinde yatırımcıların 1 milyar doları aşan döviz satışları etkili oldu. 

Darbeyi ilk yiyen Uzakdoğu oldu

Referandum sonucu açıklandığında Avrupa borsaları kapalıydı ancak saat farkı sebebiyle Asya borsalarında işlemler çoktan başlamıştı. Dolayısıyla ilk darbe burada yaşandı. Sonuçlar belli olmadan önce yüzde 1 civarı yukarıda olan Uzakdoğu borsaları açıklamadan sonra serbest düşüşe geçti. Bölgenin finans merkezlerinden Hong Kong’da kayıplar yüzde 3’e ulaştı. Güney Kore’de yüzde 3.1, Hindistan borsasında ise yüzde 3.8 düşüş yaşandı.

Sterlin 30 yılın dibinde

BREXIT kararıyla euro ve sterlinde dolara karşı muazzam bir kayıp yaşandı. Euro/dolar paritesinde yüzde 2.7’lik düşüş görüldü.  Ancak asıl sarsıntı doğal olarak İngiliz sterlininde yaşandı. Sterlin yüzde 15 düşüşle 30 yıl sonra ilk defa 1.35 dolar seviyelerine kadar geriledi.