ÖZGÜL ÖZTÜRK
İstanbul'da dün akşam başlayan ve hayatı felç eden dolu yağışı ve fırtına ev ve işyerlerinin camlarını kırdı, sel baskınlarına neden oldu. Afetten araçlar büyük zarar gördü. Camları kırılan içine su dolan, kaportasında doludan kaynaklı göçükler oluşan binlerce aracın sahibi, sigorta şirketlerini arayıp hasar ihbarında bulundu. Talebe yetişmek isteyen sigortacılar mesai yaparken oto sanayide uzun kuyruklar oldu.
Talebe yetişemiyorlar
Dolu sonrası araçlarda meydana gelen kaporta hasarları, aracın ikinci el değerini düşürmeyen ‘boyasız göçük düzeltme yöntemi’yle onarılacak. Ancak el ustalığı gerektiren bu yöntemi Türkiye’de uygulayacak yeterli sayıda usta olmadığını belirten Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, “Dolu gibi hasarların tamiri özel uzmanlık gerektiriyor. Çünkü elle tek tek dolunun vurduğu her bir nokta düzeltiliyor. Nisan ayında Antep’te kuvvetli bir dolu yaşandı. Tamir talebine yetişmek için Almanya’dan dolu izlerini düzeltecek kaporta ustası getirttik. İstanbul’da da binlerce böyle araç var. Belçikalı ortağımızdan dolu sonrası ‘Dolu için uzman göndermemizi ister misiniz’ diye mail aldık. Yoğun talebe yetişmek için yurtdışından usta getirtebiliriz” ifadelerini kullandı. Gülen, Aksigorta olarak talebe yetişmek için mesai yapacaklarını söyledi.
OTO SANAYİDE KUYRUK
İstanbul'da hayatı felç eden dolu yağışında birçok otomobil zarar gördü. Dün de aracını alan vatandaşlar soluğu Maslak Oto Sanayii'de aldı. Yüzlerce hasarlı araç oto sanayide sıraya girirken, otomobillere cam yetiştirmekte zorlanıldı.
Afetin maliyeti 300 milyon lira
Hasar tespiti yapıldıktan bir ay sonra araçların zararı kaskodan, işyerleri ile konutların zararları da paket poliçeden (işyerlerindeki mallar da sigorta kapsamındadır) karşılanacak. Türkiye’deki 21. 7 milyon aracın sadece 5.7 milyonu kaskolu. 18 Temmuz'da meydana gelen sel felaketiyle birlikte afetin Türkiye ekonomisine 300 milyon TL'ye yakın faturasının olmasını bekledikleirni kaydeden Uğur Gülen, "Araç başına doludan kaynaklı ortalama 2-3 bin TL’lik maliyet çıkacaktır" dedi.
3 milyon aracın teminatı var
Allianz Türkiye CEO’su Aylin Somersan Coqui’ye göre Türkiye’deki 5.7 milyon kaskolu aracın 3 milyonunun sel teminatı var. 18 Temmuz’da yaşanan sel felaketinin ardından bugüne kadar geçen sürede, farklı branşlardan 15 milyon liraya yakın hasar ihbarı aldıklarını açıklayan Somersan Coqui, "Mağdur olan sigortalı vatandaşlara tavsiyemiz, hasar süreçlerinin hızlı tamamlanabilmesi için, gerekli belge ve bilgileri en kısa zamanda anlaşmalı bulundukları sigorta şirketlerine, servis noktalarına ya da eksperlere teslim etmeleri" dedi.
Merdiven altına dikkat!
Araçlarda oluşan hasarların onarımı için kaliteli hizmet sunan ve bilinen firmaların tercih edilmesi gerektiğine dikkat çeken Tüm Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu Göçük Eğitim Koordinatörü Aşkın Önver, “Acemi ve kötü malzeme kullanan, merdiven altı iş yerlerini tercih etmeyin" dedi.
Yarım günde 900 ihbar aldı
Anadolu Sigorta’ya dün öğlen saatlerine kadar 140 hasar dosyası açıldı. Oto branşı dışında gelen 900 ihbarın 600'ü ise konutlardan oluştu. IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Murat Çiftçi de yağıştan kaynaklı 200 oto hasarı ihbarı 5 adet de endüstriyel tesis hasar bildirimi aldıklarını söyledi.