'Kanal'a ilk temel yarın

‘Kanal'ın temeli yarın atılıyor! Uzunluğu 45 km olacak. Uzunluğu 45 kilometreyi bulacak Kanal İstanbul için yarın büyük gün. Proje güzergahında, Sazlıdere Barajı üzerine yapılacak ilk köprünün temeli yarın gerçekleştirilecek törenle atılacak.

Kanal İstanbul'un temeli yarın atılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı tören öncesi, Kanal İstanbul güzergahında Sazlıdere Barajı üzerine yapılacak ilk köprünün temel atma alanında incelemelerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, dev projenin Türkiye'nin dünya ticaretinde etkinliğini artıracağını ve dünya ekonomik koridorlarında lider pozisyona getireceğini söyledi.

204 BİLİM İNSANI ÇALIŞTI

Bakan Karaismailoğlu, mühendislik çalışmasında 204 bilim insanının görev aldığı Kanal İstanbul'un, Türkiye'de lojistik üs, teknoloji geliştirme ve yaşam merkezi kurulmasında önemli bir görevi yerine getireceğini söyledi. Küçükçekmece Gölü-Sazlıdere koridorunda yapılacak projenin uzunluğunun 45 kilometre, taban genişliğinin 275 metre ve derinliğinin 20.75 metre olacağını bildiren Karaismailoğlu, şu bilgileri paylaştı: "İnşasına başlayacağımız köprümüz, Kuzey Marmara Otoyolu'nun son parçası olan 45 kilometre uzunluğundaki Başakşehir-Bahçeşehir-Hadımköy kesimindeki Sazlıdere geçişini sağlayacak. Gergin eğik askılı köprü tipinde ana açıklığı 440 metre uzunluğunda olan köprümüzün, sağ ve solda yer alan 210 metre uzunluğundaki yan açıklıklarıyla birlikte uzunluğu 860 metredir. Eğik askılı köprü tabliyesi 46 metre genişliğindedir. 196 metre uzunluğunda betonarme kuleleri olacaktır."

BOĞAZ'A BÜYÜK KATKI

Projenin Boğaz'ın tarihsel ve kültürel dokusunun korunmasına büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Karaismailoğlu, projenin, Türkiye'yi küresel bir lojistik üs konumuna getirerek, ticaret ve ulaşımda söz sahibi yapacağını söyledi.

DÜNYAYI TÜRKİYE'YE BAĞLAYACAK

Bakan Karaismailoğlu, değerlendirmelerine şöyle devam etti: "Kanal İstanbul da Uzak Doğu-Avrupa taşımacılığına alternatif olacak en uygun rotanın, ülkemiz olduğu gerçeğini daha da güçlendirecek bir projedir. İstanbul Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu, ticari limanlar, demir yolu bağlantıları, lojistik üsleri ve dünyanın en büyük projelerinden biri olan Kanal İstanbul, dünyayı Türkiye'ye bağlayacak. Kanal İstanbul ile Türkiye'nin deniz yolu küresel taşımacılığındaki rolü güçlenecektir."