Kanal İstanbul'a ilk kazma bugün

Çılgın projede tarihi gün. 7 yılda tamamlanması beklenen Kanal İstanbul projesinde ilk köprünün temeli bugün atılıyor. 75 milyarlık dev projenin iki yanına kurulacak şehirlerdeki nüfus 500 bini geçemeyecek. Şehirlere yeni nüfus gelmeyecek.

İstanbul'u içinden iki deniz geçen bir şehre dönüştürecek Kanal İstanbul'un temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle bugün atılıyor. İlk köprünün temelinin atılmasıyla 'çılgın proje' fiilen hayata geçirilmeye başlanacak. Kanal İstanbul'un uzunluğu yaklaşık 45 kilometre, taban genişliği minimum 275 metre ve derinliği 20.75 metre olacak. Küçükçekmece-Sazlıdere Barajı-Terkos doğusunu takip eden güzergah en uygun koridor olarak belirlendi.

6 KÖPRÜ YAPILACAK

Kanal İstanbul için 1 yat limanı, konteyner limanları, rekreasyon alanı ve lojistik merkezi yapılması planlanıyor. İnşaat maliyeti 75 milyar lira olarak öngörülen projenin, kamu-özel işbirliği kapsamında yapılması planlanıyor. İhale sürecinin ardından inşaat öncesi hazırlık çalışmalarının 1.5 yıl, kanal inşaatının 5.5 yıl sürmesi, projenin tamamlanma süresinin 7 yıl olması öngörülüyor. Üzerine 6 köprü yapılacak Kanal İstanbul'un her iki tarafında 250 biner konutluk devasa şehirler kurulması planlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı Kanal İstanbul Raporu'na göre proje, 70 bin kişiye istihdam sağlayacak. Raporda, "Şehirlerdeki nüfus maksimum 500 bin olacaktır. Buraya yeni nüfus gelmeyecek, kentsel alan büyük oranda deprem dönüşüm kapsamında kullanılacaktır. Nüfus yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerdeki vatandaşlar burada ikamet edecektir" denildi.

TÜRKİYE İÇİN DOĞRU PROJE

Karaburun Balıkçı Barınağı'nı ziyaret ederek, balıkçılarla buluşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da dev projeye ilişkin konuştu

Karaismailoğlu, "İstanbul Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu, ticari limanlar, demiryolu bağlantıları, lojistik üsleri ve dünyanın en büyük projelerin den biri olan Kanal İstanbul'u ülkemizin, vatandaşımızın hizmetine sunacağız. Çünkü 'Kanal İstanbul' Türkiye için doğru olandır" dedi.

LOJİSTİK ÜS HEDEFİ KANALLA TAÇLANACAK

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, dev projeyi "Bu bir kanal temeli değil" diyerek projeyi küçümsemişti. Uzmanlar, Kanal İstanbul'un sadece bir su yolu değil Türkiye'yi lojistik merkez yapacak dev bir adımın parçası olduğuna dikkat çekiyorlar. Altından gemilerin geçeceği ve temeli bugün atılacak olan köprü de bu devasa hedefin parçası. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da bu hedefe dikkat çekerek, "Kanal İstanbul gündeme çok önceden girmişti. İstanbul Havalimanı bunun parçası, Kuzey Marmara Otoyolu bunun parçası. Bu modların birleşmesiyle taçlandıracak olan Kanal İstanbul'dur" ifadelerini kullandı.

kanalistanbul.gov.tr/tr AÇILDI

Kanal İstanbul web sayfası sayfası açıldı. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Merak edilen her şeyi bu adreste bulabilir, süreci şeffaflıkla takip edebilirsiniz" dedi.