2018 kamuya memur personel alımı başvuru şartları koşulları KPSS'li KPSS'siz sınavsız

Kamu kurum veya Kamu kuruluşları bünyelerindeki memur personel eksikliklerini karşılamak amaçlı farklı platformlarda devamlı olarak memur personel alımı yapıyorlar. Kamuya toplamda 11 Bin civarında memur alımı yapılacak ve haberimizin devamında alım yapacak kamu kurumlarına ulaşabilirsiniz. Kamu kurumları adaylardan genellikle KPSS şartı aramaktadırlar. Bir çok kamu kurumu veya kamu kuruluşu adayların 2016 veya 2017 yıllarında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavından en az lise mezunu olmak şartı ile Önlisans veya Lisans mezunu seviyesinde puan almış olmaları şarttır. Buna göre Lise mezunları için KPSSP94, Önlisans mezunları için KPSSP93 ve Lisans mezunları için KPSSP3 puan türünden en az 60 puan olmak şartı ile 70 veya 80 puan şartları aranmaktadır. Taban puan tamamen kurumun belirlediği seviyede olması gereklidir. Memur, devlet hizmetlerinden bir aylığa bağlı olarak çalışan kimselere, görevlilere denilmektedir. Bir işle görevlendirilmiş olan, yükümlü. Arapça emir veya emr kökünden gelmekte olup emredilen anlamında mastar isimdir. Ülkemizde devlet bünyesinde çalışmakta olan kişiler incelendiğinde memurluğun çok önemli bir yere sahip olduğunu görmekteyiz. Öyle ki, kamu bünyesinde çalışmakta olan 3 milyonu aşkın vatandaşımızın, 2 milyondan fazlası memur kadrolarında istihdam edilmektedir. Bu oldukça ciddi bir rakamdır. Memurların yapmış oldukları işler yani görevleri çalıştıkları kuruma göre farklılık göstermektedir.

Kamuya 11 bin memur alımı yapılacak. Memur olmak istiyorum nasıl olurum? Memur olma yolları yöntemleri nelerdir? Memur olma yaşı kaçtır, memur olmak zor mudur? Hepsi haberimizde. Devlet memuru olmak için kişilerden genel ve özel şartlar talep edilmektedir. Öncelikle bir kişinin devlet memuru olabilmesi için kesinlikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması zorunludur. Bunun dışında devlet memuru olacak kişilerin 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Geçmiş senelerde bu konuda bir üst yaş sınırı da bulunmaktaydı. Ancak artık her yaştan kimse devlet memuru olabilir. Bu husus kurumlara bağlıdır. Kimi kurum 30 yaşını doldurmuş olmamak, kimi kurum 40 yaş, kimi kurum da 65 yaşına kadar olan kişileri memur olarak görevlendirebilmektedir. Başvuru işlemi tamamen kamu kurumunun belirlediği şekilde ve başvuru tarihleri içerisinde yapılıyor. Yayımlanan duyuruda Başvuru tarihleri mutlaka belirtilmekte ve adayların belirtilen bu tarihler içerisinde başvurularını gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Buna göre başvurular Şahsen, Posta, e-posta veya elektronik ortamda yapılıyor. Başvuru yöntemi mutlaka yayımlanan ilanda belirtilmektedir. Devlet memuru olarak görev almak için belli bir eğitim şartı da bulunmaktadır. En az ortaöğretim mezunu kimseler devlet memuru olarak görev alabilmektedirler. Devlet memuru olarak görev alacak olan kişilerin kamu haklarından mahrum olmaması gerekmektedir. Çoğu memur masa başı dediğimiz işlerde görev alsa da, çok sayıda memur da sahada görev alabilir. Yani memurların yapmış oldukları işlerden bahsedebilmemiz için hangi kurumda ve hangi kadro pozisyonda çalıştığına bakmak gerekmektedir.

KİMLER KAMU İLANLARINA BAŞVURU YAPABİLİR?

Yayımlanan ilanlara başvuru yapacak adaylar öncelikle başvuru koşullarını taşımaları gerekmektedir. Bu yönde kamu kurumları veya kamu kuruluşları duyurularında adaylardan aranacak şartları belirtmektedirler. Buna göre adaylardan genel olarak, 657 sayılı devlet memurları kanunun 48. maddesindeki şartları taşımak, Görevini yapmasına engel olabilecek herhangi bir sağlık problemi bulunmamak, Kamu haklarından mahrum bulunmamak, Herhangi bir suç hükümlülüğü bulunmamak gibi nitelikler aranmaktadır. Ayrıca bunlar dışında adaylardan Eğitim Şartı, Sınav Şartı, Yaş Şartı, KPSS şartı ve YDS şartı gibi nitelikler aranmaktadır.

Aranan Eğitim şartı: Adayların bu nitelikle belirtilen seviyede eğitimlerini tamamlamış olmaları zorunludur. Kamu kurumları en az lise mezunu olmak kaydı ile Önlisans mezunu veya lisans mezunu alım yapıyorlar. Buna göre eğitimlerini tamamlayan adaylar başvuru yapabilecek. Ayrıca lisans mezunları için Yurtdışında eğitim görmüş olan adaylar için YÖK tarafından onaylanmış ve denkliği kabul edilen yükseköğretim kurumlarından mezun olmuş olmaları şarttır.

Yaş şartı nedir?

Memur olmak isteyen adayların en çok zorlandıkları konulardan olan yaş şartı malesefki kurumların belirlediği nitelikler doğrultusunda ilerlemektedir. Askerli personel alımlarından genellikle yaş sınırı 27 ile sınırlanmış tır. Polis Memuru alımlarından ise 30 yaşından büyük olmalaları gereklidir. Diğer Memur kadrolarındaki alım yapan kurumlar ise Devlet memurları kanununa göre 35 yaşını tamamlamamış olmak şartı arıyorlar.

KPSS'li KPSS'siz MEMUR PERSONEL ALIMLARI YAPILIYOR!

Kamu kurumları adaylardan genellikle KPSS şartı aramaktadırlar. Bir çok kamu kurumu veya kamu kuruluşu adayların 2016 veya 2017 yıllarında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavından en az lise mezunu olmak şartı ile Önlisans veya Lisans mezunu seviyesinde puan almış olmaları şarttır. Buna göre Lise mezunları için KPSSP94, Önlisans mezunları için KPSSP93 ve Lisans mezunları için KPSSP3 puan türünden en az 60 puan olmak şartı ile 70 veya 80 puan şartları aranmaktadır. Taban puan tamamen kurumun belirlediği seviyede olması gereklidir.

Ancak bazı kurumlar ise adaylardan Kamu Personeli Seçme Sınavı şartı olmadan alım yapıyorlar. Özellikle TÜBİTAK, Askeri ilanlar, Milli Savunma bakanlığı gibi kurumlar KPSS şartı aramıyorlar.

KPSS dışında ayrıca , eğer alımı yapılacak pozisyon yabancı dil gerektiriyorsa adayların bu yönde gerçelilik süresi dolmamış olmak şartı ile ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dİl Sınavından Belirtilen puan seviyesinde puan almış olmaları zorunludur.

HANGİ KURUMLAR KAMUYA ALIM YAPIYOR?

Ülkemizde bulunan bir çok kurum aralıklarla her yıl alım yapmaktadırlar. Bu haberimizde, Çeşitli Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Polis Akademisi Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, TÜBİTAK, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Çeşitli üniversiteler, TİGEM, ÖSYM gibi kurumlar 11 Bin civarında alım yapmaktadır.

KAMUYA BAŞVURULAR NASIL YAPILIR?

Başvuru işlemi tamamen kamu kurumunun belirlediği şekilde ve başvuru taihleri içerisinde yapılıyor. Yayımlanan duyuruda Başvuru tarihleri mutlaka belirtilmekte ve adayların belirtilen bu tarihler içerisinde başvurularını gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Buna göre başvurular Şahsen, Posta, e-posta veya elektronik ortamda yapılıyor. Başvuru yöntemi mutlaka yayımlanan ilanda belirtilmektedir.

Memur nasıl olunur?

Herhalde şimdiye kadar “Memur ol, daha rahat bir yaşantın olsun.”  ya da “ Memur ol iş kaygın olmasın, düzenli maaşın yatsın.” Gibi sözleri duymayanınız yoktur. Çünkü ülkemizde memurluk garanti bir meslek olarak görülmekte ve akabinde devlet güvencesi altında tutulduğu için de oldukça çok tercih edilmektedir. Hali hazırda memur olarak çalışan kişilerin sayısına baktığımızda bu durumu da desteklediğini görmekteyiz. Peki kimler devlet memuru olabilir?

Memur olma şartları nelerdir? Kimler memur olabilir?

Devlet memuru olmak için kişilerden genel ve özel şartlar talep edilmektedir. Öncelikle bir kişinin devlet memuru olabilmesi için kesinlikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması zorunludur. Bunun dışında devlet memuru olacak kişilerin 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Geçmiş senelerde bu konuda bir üst yaş sınırı da bulunmaktaydı. Ancak artık her yaştan kimse devlet memuru olabilir. Bu husus kurumlara bağlıdır. Kimi kurum 30 yaşını doldurmuş olmamak, kimi kurum 40 yaş, kimi kurum da 65 yaşına kadar olan kişileri memur olarak görevlendirebilmektedir.

Devlet memuru olarak görev almak için belli bir eğitim şartı da bulunmaktadır. En az ortaöğretim mezunu kimseler devlet memuru olarak görev alabilmektedirler. Devlet memuru olarak görev alacak olan kişilerin kamu haklarından mahrum olmaması gerekmektedir.

Bu şartları sağlayan kişiler devlet memuru olarak görev alabilirler. Devlet memuru olmak için öncelikle yazımızda da bahsettiğimiz gibi ilk olarak öğreniminizi tamamlamanız gerekmektedir. Yani en az ortaöğretim mezunu olmanız gerekir.

Akabinde her sene yapılmakta olan KPSS yani Kamu Personeli Seçme Sınavına katılmalı ve gerekli puanı almalısınız. Bundan sonra da memur kadrolarına başvuru yapmalısınız. Şayet puanınız yeterli ve memur olmaya herhangi bir engeliniz bulunmuyorsa memur olarak görev alabilirsiniz.  Bu yazımızda memur olmak istiyorum, nasıl olurum diyenler için detaylı bilgiler paylaştık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.