MİRAY ÇİMEN
Türkiye Bilişim Derneği (TBD), yerli ve milli yazılım sektörünü güçlendirecek bir çalışmaya imza attı. TBD tarafından oluşturulan “Yerli ve Milli Yazılım Çalışma Heyeti”, sektörün gelişmesi ve kamuoyunun bilinçlendirilmesi amacıyla rapor hazırladı. Raporda, yerli yazılıma verilen teşvikler ve standartların belirlenmesine ilişkin değerlendirmelerin de dahil olduğu pek çok konu yer aldı. Rapor hakkında değerlendirmede bulunan TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, çalışmayı önemsediklerini belirterek, “Yapılacak bu çalışmaların sonucunda Türkiye’nin Yerli ve Milli Yazılım sektörünün gelişiminin çok hızlı bir ivme kazanacağını ve hem ülkemizde tercih edilmesinin, hem de ihracatının artacağını öngörüyoruz” dedi.
ÇOK DİLE GETİRDİK
Aktepe, bilişimdeki yerlilik ve millilik hamlelerinin gerçekleşmesi için kamu ve özel sektörün birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Siber güvenlik başta olmak üzere, yüksek katma değerin oluşturulması ve bilişimde ithalat fazlalığının azaltılması için yerliliğin önemini defalarca dile getirdik. Türkiye ekonomisi üzerinde oynanan bu oyunların son bulması için her sektöre ve STK’ya iş düşüyor. Heyette yer alan uzmanlar tarafından yazılımda yerlilik ve milliliğin nasıl olması gerektiği, ürün ve hizmet kriterlerinin ve derecelendirme altyapılarının oluşturulması gibi konular ele alındı.”
ALDATMALAR SON BULACAK
Yerli ve Milli Yazılım Çalışma Heyeti, yerli ve milli yazılımların artmasını, kamu kurumlarının yerli yazılımı tercih etmesini ve yazılımda milli ve yerli aldatmalarının son bulmasını da amaçlıyor. Yerlilik değerlendirmesine yönelik görüşlerin bildirildiği raporda, yerli yazılım şirketlerinin yabancı sermaye tarafından satın alınması durumunda yerli ve milli statüsüne yönelik mevzuatların incelenmesi görüşüldü. Ayrıca, satın alma sonrasında özellikle kritik alanlarda millilik değerlendirmesinin yeniden yapılmas konusu da masaya yatırıldı.