Kamu tasarruf paketini açıyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, kamuda tasarruf için kurumların çalışma yaptığını belirterek Bakan Şimşek'in ABD dönüşü sonrası paketin açılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Beştepe'de gerçekleştirilen kabine toplantısı yaptığı açıklamada kamuda tasarruf dönemi başlayacağını duyurdu. Kamuda 15 maddelik tasarruf paketi getirilmesi ilişkin bir gündem konuşulduğunun hatırlatılması üzerine Yılmaz "Kamuda tasarruf konusunda bir taraftan Hazine ve Maliye Bakanlığı bir çalışma yapıyor, bir taraftan da Strateji ve Bütçe Başkanlığı ciddi bir çalışma yürütüyor. 15 değil çok daha fazla bir madde sayısı. Bütün bunları bir yerde toparlayıp, uygulamaya geçeceğiz" dedi.

BİRÇOK BOYUTU VAR

Yılmaz "Kamuda tasarruf bizim için çok öncelikli bir konu. Ama tasarrufun özü de bir taraftan önceliklendirme, odaklanma, verimliliği artırma, yani tasarruf derken harcamaların azaltılmasının yanı sıra mevcut harcamaları daha verimli hale getirme, önceliklendirme, ekonominin rekabet gücüne, verimliliğine, sosyal refaha daha fazla katkı sunar hale getirme boyutları da var" diye konuştu.

YASA DA ÇIKACAK

Yılmaz, "tasarruf konusunda yasaya neden ihtiyaç duyulduğuna" ilişkin soruya ise "Yasaya ihtiyaç duyulan konular olduğu gibi ihtiyaç duyulmadan yapılacaklar da var. Konusuna göre, yani genelgeyle yapılacak iş var, idari kararla yapılacak iş var" dedi.

SEÇİM SONRASI DEDİKLERİNİN TERSİ OLDU

Yılmaz bir soru üzerine "Seçimden önce, başta döviz piyasası olmak üzere ekonomide veriye dayalı olmayan bir sürü haberle spekülasyon yaptılar, milleti yanılttılar. Seçim sonrası dediklerinin tam aksi oldu. Bakın işte normal programımız devam ediyor daha kararlı, güçlü bir şekilde. Yol haritamız belli. Merkez Bankası epey bir rezerv biriktirdi. Seçimsiz bir döneme girmiş olduk. Bu hakikaten büyük bir fırsat penceresi. Bu ortam orta, uzun vadeli konulara yoğunlaşmamız açısından bir imkan sunuyor" dedi.

ŞİMŞEK BEKLENİYOR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tasarruf paketine yönelik çalışmada epey bir mesafe alındığını belirterek, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yurt dışı programı sonrasında ilgili diğer kurumlarla birlikte çalışmayı sonuçlandıracaklarını söyledi. Yılmaz, bundan sonraki Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantılarının çoğunun gündeminin, yapısal dönüşümler başta olmak üzere kamuda verimliliği artırma, tasarruf, daha etkili önceliklendirme konularıyla ilgili olacağını ifade etti.

'PROGRAM ÇALIŞIYOR'

Türkiye'nin cari işlemler hesabı şubatta 3.2 milyar dolar açık verirken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında 2.1 milyar dolarlık fazla oluştu. Rakamları değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Cari açık beklentilerin altında gerçekleşti ve geçen yıla göre 5.8 milyar dolar düştü. 2023 yılı mayıs ayı zirvesine göre yıllık 28.3 milyar dolar iyileşme var. Cari açıktaki düşüş Orta Vadeli Program'ın (OVP) çalıştığını gösteriyor" dedi.

KARAHAN: ÖNCELİĞİMİZ REZERV BİRİKTİRMEK

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü (PIIE) ve Dış İlişkiler Konseyi (CFR) tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada "En büyük önceliğimiz enflasyonla mücadele ve piyasa koşullarına bağlı olarak mümkün olduğu kadar rezerv biriktirmek" dedi. Karahan "Beklenenden çok daha fazla sıkılaştırma yaptık ve ciddi olduğumuzu gösterdik" diye konuştu.