Yaklaşık 1.5 aydır hükümetle sendikalar arasında süren zam pazarlığı nihayete erdi ve anlaşma sağlandı. Toplu iş sözleşmesi dün imzalanırken, kamu işçilerine müjdeyi de Başbakan Binali Yıldırım verdi. Yıldırım, 2017-2018 yıllarını kapsayan kamu işçilerine yönelik toplu iş sözleşmesinde zam oranının, bu yılın ilk 6 ayı için yüzde 7.5, ikinci 6 ayı için yüzde 5; gelecek yılın ilk 6 ayı için yüzde 3.5, ikinci 6 ayı için yüzde 3.5 olarak belirlendiğini bildirdi. Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü imza töreninde, anlaşmanın çalışma hayatı, çalışanlar, işçiler ve Türkiye için hayırlı olmasını diledi.
200 BİN KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR
Başbakan Yıldırım, toplu iş sözleşmesinin yaklaşık 200 bin kamu çalışanını ilgilendirdiğini vurguladı. Yıldırım konuşmasında, ciddi anlayış içinde, olgunlukla, karşılıklı yapılan görüşmelerin bugüne kadar devam ettiğini, işçi sendikalarının çalışanları adına taleplerin, hükümetin ve ülkenin imkanları nispetinde azami oranda karşılanmaya çalışıldığının altını çizdi.
En düşük 2.600 liraya çıktı
Yıldırım, şöyle devam etti: "Gönül ister ki her şeyin en fazlasını verelim ancak şunu hepimiz biliyoruz, bu ülke hepimizin, imkanlarıyla, sorunlarıyla bir olacağız, beraber olacağız ve ülkemizi milletimizin arzu ettiği muasır medeniyetler seviyesine ulaştıracağız." Bu arada sözleşmeyle, 2017 Ocak ayı itibarıyla en düşük aylık giydirilmiş net ücret, ikramiye, ilave tediye, primler, tazminat, sosyal yardım ve asgari geçim indirimi dahil 2 bin 600 lira düzeyine getirildi.
Brütü 3 bin liranın altındakilere 90 TL ek artış
Ayrıca brüt çıplak ücreti 3 bin liranın altında olan işçilere de 90 lira ilave artış sağlandı.
Başbakan Binali Yıldırım, bu yılki çerçeve anlaşmaya ilişkin detayları şöyle anlattı: "Bu toplu iş sözleşmesi 2017 ve 2018 yıllarını kapsıyor, iki yıllık yapılıyor. Gerek birinci gerekse ikinci yılda ayrıca gerçekleşen enflasyona göre ayarlama da yapılacaktır. Diyelim enflasyon bunun üzerinde çıktı, aradaki fark ödenecektir."
Tek seferlik 750 TL
Yıldırım, şöyle devam etti: "Bunlar referans artış oranlarıdır. Referans artış oranları gerçekleşen enflasyonla kıyaslanacak
Ve fark oluşursa
bu farklar da ayrıca verilmiş olacaktır. Bununla beraber ek ödenek bir sefere mahsus olmak üzere 500 liradan 750 liraya yükseltilmiştir, yüzde 50 nispetinde bir artış gerçekleşmiştir. Ayrıca brüt çıplak ücreti 3 bin liranın altında olan işçilerimize 90 lira ilave artış sağlanmıştır." Bunun yaklaşık olarak normal oranın üzerinde bir artışı ifade ettiğini belirten Yıldırım, "Yani yüzde 7.5 buçuğu artı beşi alacak. Onun üzerine de ayrıca 3 bin liranın altında kalıyorsa ücreti, 90 lira da iyileştirme zammı almış olacaktır" dedi.
Önce iyileştirme sonra zam
Yıldırım, imza töreni öncesinde toplu iş sözleşmesinde katkısı olanları da kürsüye davet etti. Sözleşmenin imzalanmasından önce Yıldırım, "Önce iyileştirme sonra zam yani iki zam oluyor" ifadesini kullandı. Daha sonra 'Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü', Başbakan Yıldırım'ın huzurunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay tarafından imzalandı.
Türk-iş: Taşeron geçici işçilerde de müjde bekliyoruz
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da, "Önümüzdeki günlerde de Hak-İş Konfederasyonumuzla imza aşamasını tamamlayacağız" dedi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise, şunları söyledi: "Özellikle Sayın Başbakanıma buradan ifade etmem gereken iki konu daha var. Taşerondaki arkadaşlarımız devletin çatısı altında olsun. Aradaki aracılara ne veriyorsanız hatta yüzde 10 altını bize verin. Bu problemi bir an evvel çözersek rahatlarız. Özellikle taşeron ve geçici işçilere müjdeli haber veririz diye düşünüyorum."
Memur-işçi tabanda eşitlenecek
Düşük ücretli çalışanların imkanlarının artmış olacağını ifade eden Yıldırım, çerçeve anlaşmayla en düşük kamu işçi maaşının, en düşük memur maaşının altında olmayacağını bildirdi. Eksik varsa tamamlanacağını belirten Yıldırım, memur- işçi arasındaki taban ücretin böylece eşitleneceğini, farkın kaldırılacağını söyledi.