Miray ÇİMEN
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) kamu çalışanlarıyla ilgili bir dizi düzenleme yer alıyor. Buna göre, kamu kurumlarının ve çalışanların ihtiyaç ve tercihleri uyumlaştırılacak. Hizmetin özelliğine göre uygulanacak esnek çalışma modelleri geliştirilecek. Böylece çalışanların iş yaşam dengesini kurarak aile ve sosyal yaşamlarına, kurs ve eğitim programlarına daha fazla vakit ayırmaları sağlanacak.
KAYIT DIŞILIĞA SIKI DENETİM
Kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda ilgili kurumlarla işbirliği yapılacak ve teknolojik altyapının entegrasyonu sağlanarak denetim sistemleri etkinleştirilecek. Teşvikler ihtiyaçlara göre yeniden tasarlanacak. Kamu kurumlarının ve çalışanların ihtiyaç ve tercihleri uyumlaştırılacak. Kamu kurumları esnek çalışmayla iş tatmini ve verimi yüksek işgücüne sahip olacak.
MÜFREDAT GÜNCELLENECEK
Özel sektörle işbirliği yapılarak eğitim ve öğretim müfredatı çalışma hayatının beklentilerini karşılayacak işgücü oluşturulacak şekilde güncellenecek. Gençlerin gelişen teknolojide sadece tüketici konumda olmamaları sağlanarak, üretkenliklerinin desteklenmesi amacıyla teknolojiye olan ilgisi ve yatkınlığı değerlendirilecek. Böylece verilecek eğitimlerle başta yazılım, algoritma ve endüstriyel tasarım olmak üzere belirli konularda temel beceriler kazanmaları sağlanacak.
Dijital dönüşüm teşvik edilecek
Dijital dönüşüm teşvik edilerek yenilikçi projelerin finansmanı için Kitlesel Fonlama (Crowdfunding) ve IPO alternatifi olarak ICO (Initial Coin Offering) gibi modern ve yeni nesil finansman yöntemleri yaygınlaştırılacak. Sanayinin ihtiyaçları ve dijital dönüşüm hedefleri çerçevesinde yenilikçi okul-sektör işbirliği modelleri kurulacak.
Kıdem tazminatı reformu hayata geçiyor
Sosyal tarafların mutabakatıyla kıdem tazminatı reformu gerçekleştirilecek. Yarım çalışma ödeneğinin etkin şekilde uygulanması sağlanacak. Çalışanların işverenleri aracılığıyla bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak katılması uygulaması yeniden yapılandırılarak daha sürdürülebilir hale getirilecek.,
Bakanlıklara yatırım birimleri kurulacak
Bakanlıklarda yatırımcıların izin/onay/ruhsat süreçlerinin koordine edileceği ve özel sektör görüşleri alınarak iyileştirme önerilerinin geliştirileceği birimler oluşturulacak. Yatırım ve işletme dönemlerine ilişkin izin, onay ve lisans süreçlerini içerecek ve yatırımcıya rehber olacak şekilde sektörel yatırım yol haritaları çıkarılacak.
Aktif işgücü programları
Diğer taraftan sosyal yardım alan çalışabilir durumdaki bireylerin üretken duruma getirilmesi ve sürdürülebilir gelir elde edebilmelerini sağlamak amacıyla aktif işgücü programlarından etkin bir biçimde yararlanılacak.