ÖZGÜL ÖZTÜRK
Koronavirüs salgını nedeniyle online eğitimlere olan talep patladı. Milli Eğitim Bakanlığı hazırlıksız yakalandığı bu sürece Eğitim Bilişim Ağı’nı (EBA) ve EBA-TV’yi devreye alarak uyum sağlarken, özel eğitim kurumları bu dönemde ilkokul, ortaokul ve üniversite öğrencilerine derslerinde destek olmak için binlerce içeriğin yer aldığı özel eğitim platformları kurmaya başladı. Türkiye genelinde 76 üniversite ve 60 orta öğretim okuluna, uzaktan eğitim, sanal sınıf gibi hizmetler veren Advancity’nin verilerine göre pandeminin mart-nisan-mayıs aylarını kapsayan 3 aylık döneminde bilgisayar ve mobil cihazlar aracılığıyla ALMS isimli uzaktan eğitim yönetim sistemine giriş yapan kullanıcı sayısı yüzde 203 artarak 2 milyon 501 bine çıktı.
YÜZDE 15 BİN ARTIŞ GÖRÜLDÜ
Bu dönemde sanal sınıf sayısı ise yüzde 5.163 artarak 6 bin 455’den, 339 bin 758’e çıktı. Orta öğretim kurumlarının uzaktan canlı eğitim aldığı Perculus Plus isimli platformun katılımcı sayısı ise aynı dönemde 84 bin 208’den, 12 milyon 961 bine çıktı. Artış oranı yüzde 15 bin 291 oldu. Okullara, üniversitelere ve kurumlara internet üzerinden ‘kampüs’ oluşturduklarını ifade eden Advancity CEO’su Cem Atacık, “Advancity aracılığıyla 2 milyon 250 bin öğrenci uzaktan eğitim alıyor. Önümüzdeki dönemde daha fazla sayıda kuruma ve okula hizmet götürmek için bir içerik projesi hazırlıyoruz” dedi.
200 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
2019 yılında 200 milyar doları aşan küresel e-öğrenme pazar büyüklüğünün 2026 yılında yaklaşık 2 katına ulaşması beklenirken; Türkiye’de de pazar büyüklüğünün 2023’te 200 milyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Pandemi döneminde Türkiye’deki tüketicilerin online dil öğrenme uygulaması Cambly’yi kullanımında yüzde 21 artış olduğuna işaret eden Cambly Türkiye Ülke Müdürü Emre Şimdi, yeni kullanıcılardan gelen organik trafiğin de yüzde 25 yük seldiğini söyledi. Şimdi, bu dönemde hız kazanan e-öğrenme pazarındaki yükselişin devam edeceğini vurguladı.
ÖĞRETMENLER EK GELİR ELDE EDİYOR
OnlIne eğitime olan talep, özel eğitim platformlarının yanı sıra karantinada boş vakti olan öğretmenlere de ek gelir yarattı. Hizmet platformu Armut.com üzerinden matematik, fizik, kimya, Türkçe, ilkokul alanlarında özel ders veren 7 bin 67 öğretmen bulunuyor. Öğretmenler ders başına ortalama 50 TL ile 150 TL arasında gelir elde ediyor. Öğrencilerin bu dönemde en fazla talep ettiği dersler matematik, fizik, Türkçe ve kimya oldu.
VELİLER AİDAT ÖDEYEREK ÜYE OLUYOR
Kolejlere yönelik ürettiği online eğitim içeriğiyle bugüne kadar 1200 okulda toplam 150 bin öğrenciye, kodlama, bilişim ve sanat eğitimi veren Bilişim Garajı şirketi de pandemi döneminde gelen taleple matematik, fen gibi temel bilimler ve sosyal bilimleri kapsayan içeriklerden oluşan ‘Cumulus’ isimli eğitim platformunu hayata geçirdi.
SİSTEM SİL BAŞTAN
“Pandemi tüm dünyadaki eğitim sistemi üzerinde kırbaç etkisi yarattı. Artık mevcut eğitim yapısı kökten değişecek. Önümüzdeki 5 yılda bütün eğitim modeli buna evrilecek” diyen Bilişim Garajı Kurucusu Selçuk Özdemir, “Firmamız da bu sürece uyum sağlamak için 6 aydır 40 kişilik Ar-Ge ekibiyle gece gündüz çalışarak bu platformu geliştirdi. Platforma belli bir aidat karşılığı üye olan aileler, istedikleri interaktif eğitim içeriğine erişebilecek” diye konuştu.