Kamp alanları doldu, otoparklar kiralanıyor

Bayram ve kısıtlamaların kalkmasıyla resort turizm tesisleri ve kamp alanları doldu. Rezervasyon yaptırmadan yola çıkan çadır ve karavan sahipleri açıkta kaldı. Otellerin otoparkı karavanlar için kiralanmaya başlandı.

Özgül Öztürk

Koronavirüs salgını nedeniyle iki yıldır tatil yapamayan vatandaşlar pandemi kısıtlamalarının kalkmasıyla tatil merkezlerini doldurdu. Rusya, Almanya ve Ukrayna'dan turist akışının başlaması ve Kurban Bayramı'nın da etkisiyle Ege ve Akdeniz'deki resort oteller yüzde 90 doluluğa ulaşırken, karavan ve çadır kamplarında hiç yer kalmadı. Bu yıl çadır kampları ve karavanda tatile büyük ilgi olduğuna dikkat çeken TÜRSAB Alternatif Turizm İhtisas Başkanı Mustafa Demir, "Bodrum'da oteller yüzde 100 doldu. Bozcaada'da çadır kurulacak yer yok. Karavanına yer bulamayıp otel otoparklarında uyuyanlar var" dedi.

ÇADIRA TALEP PATLADI

Bu yıl doğayla baş başa bir tatil yapmak isteyen herkesin kitle turizmi yerine çadır ve karavanları tercih ettiğini belirten Marmaris Altınkum Kamping'in işletmecisi Ulvi Volkan Akgül de şunları kaydetti: "Karavan satışları ve kiralamalar bu yıl zirve yaptı. Bizim 9 dönümlük kamp merkezimizde 14 karavanlık ve 40-45 çadırlık yer bulunuyor. Kişi başı 75 TL'ye kiraladığımız çadırlarımız full dolu. Yoğunluk dolayısıyla biz 4-5 ay önceden rezervasyon almaya başladık. Kamp alanlarıyla anlaşmadan yola çıkan çadır sahipleri ve karavancılar açıkta kaldı. Yoğun turist akışının olduğu bölgelerde otellerin otoparklarını karavanlara kiraya verdiğini görüyoruz."

Karavan malzemeleri yok sattı

GittiGidiyor'un ilk 6 aylık verileri de karavan seyahatlerinin popüler bir seyahat ve tatil aracı olduğunu ortaya koydu. Buna göre tente satışları geçen yılın aynı dönemine kıyasla 5 kat artarken, karavan tepe klimalarında yüzde 75'lik, kamp masalarında yüzde 60'lık artış oldu. Tekne kiralama platformu viravira.co verilerine göre bayram haftası doluluk oranı yüzde 100'e yaklaştı. En çok tercih edilen destinasyonlar Göcek, Fethiye ve Bozburun oldu.

2.5 milyon kişi eğlenmeye gidecek

Turizm destinasyonlarındaki yoğunluk, aquapark, rafting, lunapark, gösteri merkezlerine de yansıdı. Bu yıl 10 milyar TL'lik bir bayram tatili ekonomisi oluşacağını belirten Alternatif Turizm Etkinlikleri ve İşletmecileri Birliği (ATİB) Başkanı Cem Karaca şunları kaydetti: "Her yıl Antalya'ya gelen 13-14 milyon turistin 5 milyonu bizim eğlence merkezlerini de ziyaret ediyor. Bu yıl turizm sektörünün yılı yüzde 50 düşüşle kapatması öngörülüyor. Bizleri de 2.5 miyon turistin ziyaret etmesini bekliyoruz."

Serinlik arayanlar yaylalara akın etti

Turizm sektörü temsilcileri resort turizminin yanı sıra bu yıl dalış, yürüyüş, yamaç paraşütü, yayla turizmi gibi alternatif tatillere de yoğun talep olduğunu belirtiyor. TÜRSAB Doğu Karadeniz BTK Başkanı Hasan Volkan Kantarcı, "Pandemide izole ve serin bir tatil arayanlar kitle turizmi yerine aile ve yakın arkadaş çevreleriyle, yayla, doğa turizmi, eko turizm ve foto safariye yöneliyor. Bayramda Ayder Yaylası ve Fırtına Vadisi'nde yer bulmak imkansız. 17 Temmuz'da Trabzon'a 11 dış hat, 30 iç hat uçuşu gerçekleşti. Trabzon'da 2019'da 1 milyon 100 bin yerli, 610 bin yabancı turist vardı. Bu yıl yerli turistin yüzde 60'ını yabancı turistin yüzde 30'unu çekmeyi hedefliyoruz" dedi.