Kalyon Karapınar GES'e BM'den tam not

Dünya Çevre Günü'nde Ankara'da Kalyon PV ve Konya'da Kalyon Karapınar GES'i ziyaret eden BM heyeti, iki tesisin de çevreciliği ve sürdürülebilir enerji üretiminde örnek birer model olduğunu söyledi.

AKŞAM

KENAN İSPİR

Türkiye'nin enerjide kendi kendine yeten ülke olma hedefi doğrultusunda çalışmalarını hızlandıran Kalyon Holding'in Ankara'daki iştiraki Kalyon PV ve Konya Karapınar'da yer alan güneş enerjisi santrali Karapınar GES, Birleşmiş Milletler'den (BM) tam not aldı.

BM heyeti, Kübra Kalyoncu Şeherli'nin ev sahipliğinde Kalyon PV'nin Konya'daki Karapınar GES'ini ziyaret ederek '5 Haziran Dünya Çevre Günü'nü burada kutladı.

ÇEVRE VE İKLİM DOSTU

Kalyon Karapınar GES, dün 'Dünya Çevre Günü' nedeniyle Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı Gençlik Danışma Kurulu (UN Habitat) Heyeti'ni ağırladı. Kalyon PV'nin Ankara'da yüzde 100 Türk sermayeli ve yüzde 90'a varan yerlilik oranıyla ürettiği güneş panellerinin küçük bir tohumdan başlayıp Konya Karapınar'da devasa bir enerji üretim tesisine dönüşen başarı öyküsünden çok etkilenen BM Heyeti; Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamakla kalmayıp, aynı zamanda çevre dostu bir yaklaşım sergileyerek ekolojik dengenin korunmasına da katkıda bulunan bu iki tesisin sürdürülebilir enerji üretiminde de örnek bir model olduğunu belirtti.Kalyon Karapınar GES'te 5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlamaları kapsamında BM'nin '3'üncü Bölgelerarası Kentler Zirvesi' düzenlendi. Zirvedeki 'Dünya Çevre Günü Gençlik Paneli 2024: Sürdürülebilir Geleceği Birlikte Tasarlamak' etkinliğinde çevre sorunlarına gençlerin perspektifinden bakıldı. Kalyon PV Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Kalyoncu Şeherli, Dünya Çevre Günü'nde BM ile günün önemine yakışan Karapınar GES'te düzenlenen bu panelin; gençlerin çevre sorunlarına dair duyarlılığını artırırken, onların bu alandaki çözüm önerilerini ve projelerini ortaya koymaları için önemli bir platform sağladığına dikkat çekti. Kalyoncu Şeherli, "Kalyon PV'nin tam 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğündeki çevre ve iklim dostu panellerimiz arasında BM heyetini ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum" diye konuştu.

KARBON NÖTR PANEL

Temiz enerji üretimi ile karbon salınımını azaltma ve çevreyi koruma konusundaki kararlılıkları ile öne çıktıklarını belirten Kalyoncu Şeherli, şunları söyledi: "Kalyon PV olarak Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyona ulaşma hedefi ve 'Sıfır Atık' ilkesi kapsamında tehlikesiz atıkların yüzde 100 geri dönüşümünü sağlıyoruz. Fabrikamızda çalışan kompresörlerin atık ısıları, aynı zamanda wafer ve ingot fabrikalarındaki filtre pres atık suları geri kazanılıyor. Kalyon PV'nin çatısında yer alan 5 MW'lık çatı tipi güneş enerjisi santrali sayesinde üretimde kullanılan enerjinin önemli bir kısmını temiz enerjiden elde ediyoruz. Tükettiğimiz elektriği karşılamak için Şanlıurfa Viranşehir'de Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurmak için harekete geçtik. 2024 yılı sonuna kadar kurulumunu tamamlamayı planladığımız bu santral ile Kalyon PV'nin elektrik ihtiyacını tamamen yenilenebilir kaynaklarla karşılayarak, "Karbon nötr güneş paneli üretimi" gerçekleştirme özelliğine sahip olacağız"

'SIFIR ATIK' TEŞEKKÜRÜ

Video konferans yolu ile panele katılan BM Habitat Genel Sekreter Yardımcısı ve İcra Direktör Vekili Michal Mlynar, Birleşmiş Milletler Habitat olarak çevresel ayak izini azaltmayı amaçladıklarını belirtirken, "Sıfır Atık projesini hayata geçirdikleri için Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde bizi ağırladıkları için Kalyon PV'ye teşekkür ediyoruz" dedi.

ÖRNEK PROJE

Panelde BM adına konuşan BM Habitat Programı Yöneticisi Douglas Ragan, "Ziyaret ettiğimiz Kalyon PV Fabrikası, entegre üretim kapasitesi, ileri teknolojisi ve yüksek yerlilik oranının yanı sıra Ar-Ge merkezinde gerçekleştirilen yenilikçi çalışmalarıyla bizi çok etkiledi. Karapınar Güneş Enerjisi Santrali ise çölleşmiş bir araziyi dev bir enerji üretim tesisine dönüştürerek sürdürülebilirlik ve çevre koruma alanında örnek teşkil eden bir proje" diye konuştu.