Kalkınma yoluna milli tren gelebilir

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi'nde kullanılacak tren setlerinin Türkiye tarafından üretilmesinin gündemde olduğunu, Bağdat'ta konuyu görüşeceklerini söyledi.

Akşam Gazetesi

Doğu-batı ticaretinde yeni ipek yolu olarak adlandırılan Kalkınma Yolu Projesi'nde en önemli rota Basra Körfezi'nden başlayarak Edirne'ye uzanan kara ve demir yolu koridoru. Özellikle demir yolunun öne çıktığı bu güzergahta tren setlerinin Türkiye tarafından hazırlanması gündemde. Konuyla ilgili açıklama Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan geldi.

ÇOK BÜYÜK FIRSAT

Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Ovaköy'den Edirne'ye kadar uzanan 2 bin 94 kilometrelik güzergahtaki demir yolu altyapısını geliştirdiklerine dikkati çeken Uraloğlu, "Burada demir yolu sanayimizin ve pazarımızın gelişmesi açısından çok büyük bir fırsat doğduğunu görüyoruz. Bu noktada Kalkınma Yolu'nun hayata geçmesiyle bu koridor üzerinde işletme yapacak olan şirketlerin hat üzerinde kullanacağı yeni tren setlerinin ülkemizin firmaları tarafından yerli ve milli olarak üretilmesi en önemli hedeflerimizden biridir. Bu vesileyle yarın (bugün) Bağdat'a bir ziyaretimiz olacak" şeklinde konuştu. Uraloğlu, artık bujiden tekerlek setine, lokomotiften vagona, motordan rulmana kadar raylı sistemlerle ilgili her unsur için yerli ve milli teknoloji geliştirme desteği sağlayabileceklerini belirterek, "Bakanlığımızın sağladığı Ar-Ge destekleri sayesinde raylı sistem firmalarımızın üretim yelpazelerini genişleterek uluslararası arenada ön sıralarda yer alacağına ve demir yolları sektöründe bir daha ithalattan bahsetmeyeceğimize inanıyorum" dedi.

KARTLAR BİRLEŞECEK

Uraloğlu, 'Türkiye Kart' projesine ilişkin de açıklamada bulundu. Bakan, "Zaten kullanılan kartlar var, bunları birleştirelim istiyoruz. Türkiye'nin her tarafında tek bir kart olacak, hedefimiz o. Vatandaşlarımız tek kartla bütün toplu ulaşımdan yararlanacak. Aynı zamanda istenirse kredi kartı olarak da kullanılabilecek" diye konuştu.