Kalkınma Yolu ile nakliye ucuzlayacak

Başkan Erdoğan'ın Bağdat ziyaretinde imzaları atılan Kalkınma Yolu projesi, nakliye sektörünün lojistik maliyetlerini azaltacak. Proje ile Avrupa'ya transit taşıma süresi ise 25 güne inecek.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bağdat ziyaretinde Türkiye, Irak, Katar ve BAE arasında imzalanan anlaşmayla hayata geçirilecek "Kalkınma Yolu" lojistik maliyetlerini azaltacak. Proje ile Süveyş Kanalı'ndan 35 gün, Ümit Burnu'ndan ise 45 güne ulaşan Avrupa'ya seyahat süresi 25 güne inecek. Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği Başkanı Bilgehan Engin, "Proje, dünyada yaşanan krizler dikkate alındığında can simidi olacak. Projeyle alternatif rotanın oluşturulması, sektörde yaşanan ekonomik sorunların çözümüne aracılık edecektir" dedi. Engin "Proje ile komşu ülkelerle ticaret hacmi artacak. Proje hayata geçtiğinde aynı zamanda transit taşımacılık gelirleri de artış gösterecektir. Transit süresi de kısalacak. Bu sayede, lojistik masrafları azalacak" diye konuştu.

MALİYETİ 17 MİLYAR $

Türkiye ve Irak arasında "yeni İpek Yolu" olması hedeflenen Kalkınma Yolu projesinin, Irak hükümetinin tek başına yüklenemeyeceği 17 milyar dolarlık devasa bir maliyeti bulunuyor. Bu nedenle projenin başaktörleri Türkiye, Irak, Katar ve BAE olacak.