Kalifiye sorununa akademide çözüm

Kalifiye eleman bulamayan firmalar çözümü kendi bünyelerinde eğitim akademisi kurmakta buldu. Akademi kuranlar arasında makine üreticisi şirketler başı çekerken, eğitim alanlar hemen işbaşı yapıyor.

ARZU KURUM

Başta ağır sanayi, tekstil ve inşaat olmak üzere birçok sektörde yüksek maaşa kalifiye eleman bulma sorunu yaşanıyor. özellikle üretim ağırlıklı sektörlerde mavi yakalı insan kaynağı eksikliği en büyük problem haline gelmeye başladı. Bu açığı kapatmak için çözüm yolu arayışına giden bazı şirketler, niteliksiz elemanı, 'kalifiye' hale getirmek için peş peşe 'akademi' kurmaya başladı.

MAKİNECİLER AĞIRLIKTA

Bugüne kadar TÜRSAB, TİAD gibi sivil örgütlerin yanı sıra telekom oporetörlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kurum ve kuruluş akademi kurdu. Akedemi kuran şirketlerin başında ise özellikle makine üretim ve satışı yapan şirketler başı çekiyor. Tezmaksan, CNC Makine, MVD Makine, Polat Makine, WAM Eurasia ve Reis Makina bu şirketlerden sadece birkaçı.

OKUL BİTİNCE İŞBAŞI

Bu akademilerin birçoğu ise teknik liselerle işbirliği yapıyor. Bu projelerde ise liseden mezun olan gençler, okul biter bitmez iş sahibi oluyor. Ara eleman ihtiyacını karşılamak için teknik liselerle işbirliğine girerek Reis Akademi'yi kuran Topçu Holding bünyesinde faaliyet gösteren Reis Makina Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Topçu, 'Alanımızda nitelikli teknik personel sıkıntısı giderek büyüyor. Biz Reis Makina olarak bu tabloyu çok net bir şekilde gördük. İmalatın ülkemizde durmaması, sektörümüzün ilerlemesi, ihracat hacminin ve yeni yatırımların artması için eleman sıkıntısı sorununu ortadan kaldırmak amacıyla hareket ediyoruz" dedi.

MAKİNE OPERATÖRÜ YOK

Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi'nde 8 ay önce faaliyete başlayan SML Tekstil'in İnsan Kaynakları ve İdari İşler Müdürü olan Burçak Ceylan Balta, "Özellikle örgü bölümü için makine operatörleri, mekanik operatörler gibi spesifik alanlarda çalışan bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Bu nedenle SML Tekstil Akademi'yi kurduk. Eğitimlere başladık" dedi.

MAKİNE BAŞINDA EĞİTİM ALANA İŞ GARANTİSİ

Yusuf Topçu, Reis Akademi olarak hırdavat ve makine sektöründe bin kişiye kadar yeni istihdam imkanı sağlanmayı hedeflediklerini vurguladı. Topçu, 'Reis Makina olarak firmalara öğrencilerin üzerinde çalışabilecekleri makine ve teçhizatları sağlıyoruz. Bu eğitimleri verirken iş ortaklarımız ve çalışanlarımızla ilgili motivasyonlarının artırılarak kurum aidiyetinin ve veriminin yükseltilmesi için de çalışıyoruz. Liseden itibaren Reis Akademi bünyesinde eğitim alan kişilere iş garantisi de veriyoruz. Nitelikli mavi yakalı çalışanların bazen maaşları beyaz yakalı çalışanların bile üstüne çıkabiliyor. Bu tarz özel meslek dalları da var" dedi.

EĞİTİM VEREREK 600 KİŞİ DAHA İŞE ALACAK

Tekstil ve hazır giyim sanayisi de eleman açığını eğitimle aşmaya çalışan sektörlerden biri. İmalat tarafında 1.2 milyon kişiyi istihdam eden tekstil ve hazır giyimciler özellikle makineleri kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip eleman bulamıyor. Dikişsiz giyim üreticilerinden olan SML Tekstil de Kırklareli'nde yeni bir fabrika kurdu. Ancak kalifiye eleman sıkıntısı yaşayınca akademiyi hayata geçirdi. SML Tekstil'in İnsan Kaynakları ve İdari İşler Müdürü olan Burçak Ceylan Balta "Fabrikamızda şu an 400'e yakın çalışanımız var. Bu eğitimlerle çalışan sayımızı bine çıkarmayı hedefliyoruz. Uzun vadede firmamızın eleman ihtiyacını karşılarken ihracat kapasitemizi de artıracaktır" dedi.