Kalifiye eleman için yeni teşvikler yolda

Kangren haline gelen kalifiye elaman sorununa çözüm için OVP ile bir dizi adım atılacak. Mesleki ve teknik eğitim müfredatı güncellenecek, özel sektörde istihdam ve stajyer programları teşvik edilecek.

Akşam Gazetesi

Orta Vadeli Program'a (OVP) göre, beşeri sermaye yatırımlarıyla nitelikli eleman açığı önlenecek. 2025-2027 yıllarını kapsayan OVP'den yapılan derlemeye göre, Türkiye'nin sahip olduğu genç ve dinamik nüfusun becerilerinin geliştirilmesine yönelik başta mesleki ve teknik olmak üzere eğitim kalitesi iyileştirilecek. Atılacak diğer adımlarsa şöyle:

■ İşgücü piyasasının ihtiyaçlarına yönelik beceri uyumsuzluklar en aza indirilerek kadın ve gençler başta olmak üzere istihdamın artırılması ve verimliliğinin güçlendirilmesi sağlanacak.

■ Mesleki ve teknik eğitim müfredatı, özel sektörle işbirliği içerisinde güncellenecek. Mesleki ve teknik ortaöğretim ile yükseköğretim mezunlarına yönelik mezun takip sistemi oluşturulacak. İşgücü piyasası performansları analiz edilerek ilgili paydaşlara iletilecek.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM

■ Okul öncesi eğitime erişimi kolaylaştırmak amacıyla ekonomik ve sosyal gelişmişlik düzeyleri de dikkate alınarak öncelikli bölge ve aile ihtiyaçları için farklı modeller üzerinde çalışmalar yürütülecek.

■ Erken yaştakiler, bilim, teknoloji ve mesleki kariyer alanlarında uygun kabiliyetlerini geliştirebilecekleri alanlara yönlendirilecek.

■ Milli Teknoloji Hamlesi'nin itici gücünü oluşturacak Ar-Ge odaklı insan kaynağının artırılması amacıyla ortaokul, lise, üniversite öğrencileri ile mezunlarının bilim ve teknoloji yarışmalarına hazırlık sürecinde ihtiyaç duydukları makine, teçhizat ve sarf malzemelerini bir arada bulunduran proje atölyeleri 81 ilde yaygınlaştırılacak.

İSTİHDAMI ARTIRANA DESTEK

■ Nitelikli insan kaynağını ve araştırma kapasitesini artırmak üzere Ar-Ge projelerinde yer alan bursiyer sayısı artırılacak ve genç araştırmacılara yönderlik desteği verilecek.

■ Yurtdışındakiler de dahil olmak üzere araştırmacılar için tam veya kısmi zamanlı çalışma imkanları çeşitlendirilecek ve işbirlikleri güçlendirilecek. İmalat sanayii istihdamının özendirilmesi amacıyla istihdamını artıran KOBİ'lere KOSGEB tarafından destek sağlanacak.

■ Üniversite öğrencilerinin teknoloji firmalarında staj imkanlarını yaygınlaştırmak üzere özel sektörde stajyer programları teşvik edilecek.

YURTDIŞI İLE İŞBİRLİĞİ

■ Başta meslek yüksekokulları olmak üzere yükseköğretim kontenjanları, kamu ve özel sektörün orta vadede ihtiyaç duyduğu işgücü ile uyumlu hale getirilecek.

■ Üniversitelerin yönetişimi geliştirilecek. Bu kapsamda, danışma mekanizmaları oluşturularak.

■ Mesleki ve teknik eğitim dışındaki öğrencilerin, ortaöğretim boyunca meslek sahibi olarak mezun olabilmesi için mesleki eğitim almalarına yönelik düzenlemeler yapılacak.

■ Uluslararası işgücünün tamamlayıcı etkisi çerçevesinde, gerekli niteliklerde kayıtlı işgücü istihdamını desteklemek üzere, sektörler bazında ilgili paydaşlarla çalışmalar yürütülecek.

HAYAT BOYU ÖĞRENME

■ Bireylerin istihdamda kalmalarının temin edilmesi ve sahip oldukları becerilerin günümüz ihtiyaçlarına uyarlanması için aktif yaşlanma yaklaşımını içerecek şekilde hayat boyu öğrenmeye katılım artırılacak. Hayat boyu öğrenmenin ekonomiye katkısının artırılması için mevzuat güncellemesi yapılacak.

■ Sektörel kümelenmeler dikkate alınarak Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi kapsamında üniversite işbirliğiyle meslek liselerinin ilgili alandagelişmesi sağlanacak.

■ Nitelikli insan kaynağı ihtiyacı olan stratejik ve teknoloji alanları belirlenerek, bu alanda yurtdışına lisansüstü eğitim almak üzere öğrenci gönderilecek.

SAVUNMA VE UZAY TEKNOLOJİSİ

■ Savunma sanayii, yapay zeka, siber güvenlik, temiz ve sürdürülebilir enerji ile uzay teknolojileri gibi stratejik alanlarda nitelikli işgücü yetiştirmeye yönelik kamu, üniversite ve özel sektör işbirliği programları hayata geçirilecek.