ÖZGÜL ÖZTÜRK
Türkiye, geçen yıl Filistin'e saldırarak soykırım yapan İsrail ile ticareti kesmişti. Bu hafta ise yaklaşık 15 ay süren savaşın sonlandırılmasına yönelik bir adım atıldı ve İsrail ve Hamas arasında bir ateşkes anlaşması yapıldı. İstanbul'da düzenlediği toplantıyla Türkiye'nin yeni yıl dış ticaret beklentilerini değerlendiren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, "İsrail'le Filistin arasında kalıcı barış sağlanırsa iki ülke ticareti yeniden başlar" mesajını verdi.
DUVARLAR YÜKSELİYOR
Küresel ticarette 2025'in en önemli 3 gündem maddesinin koruma duvarları, savaşlar ve yeşil dönüşüm olacağına dikkat çeken Olpak, şunları kaydetti: "Dünyada başta ABD ve Çin arasında olmak üzere koruma önlemleri artıyor. Bu da dünya dış ticaretinde bir ivme kaybına neden oluyor. Dünya ticaretinde bu gerileme yaşanırken Türkiye'de 10'lu rakamlarla büyüme elde etmemiz mümkün değil. İhracatta yılı küçük bir miktar artışla 262 milyar dolarla tamamladık. Bundan sonra mal ihracatımızı biz her sene 30-40 milyar dolar artıramayız. Kurdaki makas farkı ve öngörülemezlik de bunda büyük etken."
60 YIL NİŞAN OLMAZ BEĞENMEYEN AYRILIR
Türkiye'nin dış ticaret hacminin yüzde 50'sini oluşturan Avrupa'da belirsizliklerin sürdüğüne dikkat çeken Nail Olpak, "En büyük ticaret ortağımız olan Avrupa'yı biraz kaygıyla izliyoruz. Brexit yaşanan bir Avrupa Birliği'nde Fransa ile birlikte şimdi de Frexit mi olacak diye konuşuluyor. Alman firmalarında ise yorgunluk havası var" dedi. Türkiye'nin 60 yıldır süren AB müzakereleriyle ilgili de yorumda bulunan Olpak, "60 yıl süren nişanlılık süresi olmaz. Kim beğenmiyorsa o yüzük atsın. Artık adım atılması gerekiyor. İş insanlarımızın vize sorunu, TIR'larımızın geçiş kotası yaşadığı bir dönemde sadece diyalog yeterli kalmayacak" diye konuştu.
AMERİKALIDA PARA, BİZDE HEVES VAR
Geçen yıl 40 milyar dolara yakın bir ticaret hacmine ulaşılan Amerika'da ikinci Trump döneminin başladığını hatırlatan DEİK Başkanı, şöyle konuştu: "İki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması, 2 milyon da turist gelmesi hedefi bulunuyor. Trump yönetiminin bizim için hem avantajları hem de dezavantajları var. Bazı Amerikan şirketleri, Afrika gibi pazarlara Türk şirketleriyle açılma teklifiyle geliyor. 600 milyar dolarlık kredi hacmi var Amerika'da. Türkiye'de de yatırım için heves var. Dolayısıyla 3. ülkelere ortaklı iş yapma seçeneği değerlendirilebilir."