Kahraman rehberlerle engelsiz hayata 1 saat mola

Gayrettepe Metro İstasyonu'ndan geçerken, 1 saatliğine yolunuzu değiştirip, sağa değil sola saparsanız, bambaşka bir dünyaya adım atacaksnız; engelli dünyasına. Turkcell Diyalog Müzesi artık kalıcı bir müze olarak hizmet vermeye başladı. Burada, 1 saat için kendinizi İstanbul'da bastonuyla dolaşan görme engelli bir bireyin yerine koyabilirsiniz... 

ŞENAY KÖŞDERE

Gayrettepe Metro İstasyonu'ndan geçerken başınızı trene giden tarafa değil, diğer yana çevirdiğinizde bir tabela göreceksiniz, 'Turkcell Diyalog Müzesi'. Bu, o bildiğiniz sanat eserleının sergilendiği müzelerden değil. Kapıdan girdiğiniz anda, bambaşka bir dünyaya adım atıyorsunuz, 'engelli dünyasına'. İçeride, karanlık ve sesten izole iki farklı ortam yaratılmış. Karanlık alanda, kendinizi adeta İstanbul'da bastonuyla gezmekte olan bir görme engelli gibi hissediyorsunuz, Taksim'in tarihi tramvayını yaşayıp, vapur yolculuğunu deneyimliyorsunuz. Turkcell Diyalog Müzesi'nin hikeyesi bundan 3 yıl öncesine dayanıyor. İki sosyal girişimci Kerem Okumuş ve Hakan Elbir, bir Almanya seyahati esnasında Hamburg'da tesadüfen bu deneyimi yaşıyor. O kadar etkileniyorlar ki derhal bu sergiyi İstanbul'a getirmeye karar veriyorlar. 2013'te Karanlıkta Diyalog adıyla açılan sergi, zamanla 'Sessizlikte Diyalog'un da dahil olmasıyla Turkcell, İstanbul Social Enterprise, İBB ve Metro İstanbul işbirliğiyle 'Turkcell Diyalog Müzesi' adıyla kalıcı bir müze haline getiriliyor.  

Duvarları kırıyoruz

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün, söz konusu projeyi şöyle anlatıyor: "Destek verdiğimiz Turkcell Diyalog Müzesi'yle engelli olmayan bireylerin, farkındalığın da bir adım ötesine geçerek empati kurmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Turkcell Diyalog Müzesi ile engellilerin dünyasının deneyimlenmesi ve konulara ortak bakış ile yaklaşılabilmesi en büyük hedefimiz. Bir iletişim şirketi olarak her alanda iletişimi sağlamak bizim misyonumuz. Bu müzeyle de önyargı duvarlarını kırarak iletişim dili birbirinden farklı olan engelli ve engelsiz bireylerin diyalogunu geliştirmiş oluyoruz."

Müzede işe başladık hayatımız değişti 

İşitme engelli rehberimiz Muhammet Yeter, Turkcell Diyalog Müzesi'nin kahramanlarından. Yarım saatlik 'Sessizlikte Diyalog' deneyimimizde Yeter bize işaret dilini öğretmeye çalıştı. Aynı zamanda bir ünivestite öğrencisi olan Yeter, bugüne kadar 7 firmada çalıştığını, ancak işitme engelli olduğu için ilerleme kaydedemediğini, şimdiyse işinde çok mutlu olduğunu ifade etti. Görme engelli rehberimiz Harun Sarıkaya da müzede işe başladıktan sonra hayatının değiştiğini anlattı.

Türkiye dünyaya örnek 

İlk kez 27 yıl önce Almanya’da hayata geçen Karanlıkta Diyalog ve devamındaki Sessizlikte Diyalog sergileri, bugüne kadar dünyada 130 ülkede 7 milyonun üzerinde kişi tarafından ziyaret edilmiş. Karanlıkta Diyalog ve Sessizlikte Diyalog sergilerine Turkcell’in verdiği destek dünyada bir ilk olması açısından da önem kazanıyor. Kalıcı bir Diyalog Müzesi’ne dönüşen proje dünyadaki diğer ülkelerde bulunan tüm Diyalog Sergileri arasında da örnek vaka olarak gösteriliyor. 

100 bin kişi ziyaret etti

Müzede 30'un üzerinde engelli birey çalışıyor. İstanbul Social Enterprise Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Hakan Elbir, 100 binin üzerinde ziyaretçi geldiğini vurgulayarak, gençlerin ilgisine dikkat çekiyor. Giriş ücreti ise öğrenciler için 

22, yetişkinler için 
30 lira.