Kadrolu taşeron ikramiye ödemeleri ne zaman yapıldı? Taşerona 1100 TL ilave tediye hakkı nedir? 4B 4D kamu personeli taşeron ikramiye maaş ve prim ödemeleri ne kadar? Bayram öncesi maaşlar yatacak mı? Temmuz ayında taşeron işçilere ne kada zam yapılacak? soruların yanıtları haberimizde. Kamudaki taşeron işçiler 2 bin 400- 3 bin lira ikramiye için gün sayarken, belediyeler dahil tamamının maaşı Temmuz’da yüzde 4 artırılacak. Kamu kurumlarında ve belediyelerde çalışan taşeron işçiler kadro konusunda muradına ererken, yeni kazanımlar da elde etti. Taşeron işçiler banka promosyonuna kavuşurken, devlet kadrosuna geçenlere ikramiye yolu açıldı. Devlet kadrosuna geçen 450 bin işçiye 1 milyar liranın üzerinde ikramiye verilecek. Taşeron işçilerin günlük yevmiyeleri arasında farklılıklar bulunabilmektedir. Temizlik, Güvenlik, Büro, Destek, Çay Servis, Bakım, Onarım, Yardımcı Hizmetler… gibi çeşitli unvanlarda ve işlerde çalışan işçilerin ilave tediye tutarları değişiklik gösterebilecektir. 2018 Yılında Asgari Ücretin Yüzde Fazlasına Göre Ücret Alan İşçilerin, İlave Tediye Ücretleri Henüz kadroya geçmeyen ve asgari ücretin yüzde fazlası üzerinden ücret alan taşeron işçilerin 2018 yılında alacakları ilave tediye ücretleri brüt ve net şu şekilde olacaktır. Genel ve katma bütçeli kamu kurumları, sermayesinin yarısından fazlası Devlete ait olan şirket ve kurumlar ve Belediyelerde çalışan işçi statüsünde çalışan personele ücret sistemlerine bakılmaksızın her yıl için bir aylık tutarında devletçe verilen ikramiye ödeneğidir. İkramiye yeraltında çalışan işçiler için ek olarak bir ikramiye daha eklenir. Bakanlar kurulu kararı ile senede 4 adet olmak üzere bir ilave tediye eklenebilir. Yılda 13 er günlük olmak üzere 4 parça şeklinde ödenir toplamda 52 gün üzerinden ikramiye gerçekleşir, bu sayı yeraltı işçileri için 1 adet ilave tediye eklenir.
1) Soru: Bakanlıkta temizlik işçisiydim kadroya geçirildim. İlave tediye adı altında bir ödeme alacağımız söylendi. Bu ödemeyi alabilecek miyiz? (Ekrem Şap)
Cevap: Görev yaptıkları kamu kurumlarında kamu işçisi olma hakkını kazanan kişiler, kamu işçilerine sağlanan haklardan yararlanmaya başlayacak. Bu haklardan belki de en önemlisi ilave tediye. Kadroya geçen taşeron işçiler, kamu işçisi olacakları için ilave tediye hakkından yararlanmaya başlayacak. Devletin kamuda işçi statüsünde çalışanlara ödediği ilave tediye, kadroya geçen taşeron işçilerine de ödenecek. Bu yıl ilave tediyelerin ilk yarısı 26 Ocak’ta ödendi. İkinci yarısıysa dün ödendi. 39 günlük tediye hakkı 700 TL ila 1100 TL arasında değişecek.
İKİ İKRAMİYE ALINABİLİR Mİ?
2) Soru: Hem babamdan, hem kocamdan aylık alıyorum. Ben iki aylıktan bayram ikramiyesi alabilecek miyim? (Safiye Şirin)
Cevap: Hem anne/babadan, hem eşten dolayı ölüm aylığı alan kişilere iki dosya üzerinden bayram ikramiyesi ödenmeyecek. Bu dosyalardan hangisinde aylık oranı yüksekse o dosyadaki oran dikkate alınarak ödeme yapılacak. Eğer eşinizden dolayı yüzde 75, babanızdan dolayı yüzde 25 oranında ölüm aylığı alıyorsanız bu durumda 750 TL bayram ikramiyesi size ödenecek.
TAZMİNATI İADE Mİ EDECEĞİM?
3) Soru: Askere giderken işverenim kıdem tazminatımı ödemişti. Askerden döndüm tekrar aynı işyerine girmek istersem aldığım tazminatı iade etmem gerekir mi? (Atıf Kalemci)
Cevap: İşyerinden askerlik nedeniyle ayrılırken aldığınız kıdem tazminatı sizin hakkınızdı ve bunu yeniden aynı işyerinde çalışmaya başlayacaksanız iade etmenize gerek yok.
YILLIK İZİNE YOL EKLENİR Mİ?
4) Soru: Bayramda memlekete gitmek için işverenden yıllık iznimi talep edeceğim. Yıllık izne ilave olarak yol izni talep edebilir miyim? (Arif Sarı)
Cevap: Yıllık izin alan işçi belgeleriyle ispatlarsa işverenden 4 güne kadar ücretsiz yol izni talep edebilir. Bir işçi yıllık iznini memleketinde geçirecekse ve biletlerini de işverene sunarsa toplamda 4 gün ücretsiz olarak yol izni kullanabilir.
EVDE BAKIM AYLIĞI
5) Soru: Babamın rahatsızlığı nedeniyle evde bakım maaşı alıyorum. Babam emekli maaşı alıyor ve gelir kriterini geçmiyoruz. Fakat emekliye verilecek olan yılda iki kez ikramiye gelire dahil edilecek mi? (Ozan Alptekin)
Cevap: Bahsettiğiniz durumda yılda iki kez ödenecek bayram ikramiyesi hanede yaşayan kişilerin toplam gelirine yıllık ortalama şeklinde eklenecektir ve bu hesaba göre muhtaçlık sınırı aşılmıyorsa evde bakım aylığı alınmaya devam edilecektir. Toplamda 2 bin TL ödenecek ikramiyenin aylık ortalaması 166 TL olarak dikkate alınacak ve toplam tutar 483.6 TL’yi aşmıyorsa almaya devam edebilirsiniz.
İLAVE TEDİYE NEDİR?
Genel ve katma bütçeli kamu kurumları, sermayesinin yarısından fazlası Devlete ait olan şirket ve kurumlar ve Belediyelerde çalışan işçi statüsünde çalışan personele ücret sistemlerine bakılmaksızın her yıl için bir aylık tutarında devletçe verilen ikramiye ödeneğidir. İkramiye yeraltında çalışan işçiler için ek olarak bir ikramiye daha eklenir. Bakanlar kurulu kararı ile senede 4 adet olmak üzere bir ilave tediye eklenebilir. Yılda 13 er günlük olmak üzere 4 parça şeklinde ödenir toplamda 52 gün üzerinden ikramiye gerçekleşir, bu sayı yeraltı işçileri için 1 adet ilave tediye eklenir.
Kamuda Çalışan İşçilere İlave Tediye Ücreti Ödenmektedir? İlave Tediye Nedir?
Tediye’nin kelime anlamı “parayla yapılan ödeme” demektir.
İlave Tediye de “Ek Ödeme” veya “İkramiye” anlamında kullanılmaktadır. Hangi Kurumlar İlave Tediye Ödemesi Yapar?
6772 sayılı “Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılması Hakkındaki Kanun” düzenlemesi gereğince, genel ve katma bütçeli kurumlar, özel bütçeli idareler, sermayesinin yarısından fazlası devlete ait olan kurum ve kuruluşlar, kamu iktisadi teşekkülleri, belediye ve özel idareler “hizmet akdi” ile çalışan işçilerine ilave tediye ödemesi yaparlar. İlave Tediye Ödemesinden Kimler Faydalanır? İlave tediye ödemesi, devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda, İş Kanununa tabii olarak çalışan tüm kamu işçilerine ödenir. Kadroya geçecek olan taşeron işçiler de bu kapsamda olacaktır.
İlave Tediye Tutarı Ne Kadardır? Kaç Kez Ödenir?
İlave tediye işçinin bir ayda çalıştığı gün sayısı kadardır. Hafta tatilleri sayılmadığı için bir ayda çalışan sayısı 26 gün kabul edilir. İlave tediye işçinin 26 günlük ücreti üzerinden hesaplanır. İlave tediye 6772 sayılı Kanun gereğince işçilere en az yılda 1 (bir) kez ödenir. 6772 sayılı Kanun uyarınca Bakanlar Kurulu kararı ile ilave tediye ödemesinin yılda 2 (iki) kez yapılması mümkündür. Bakanlar Kurulu her yıl ikinci ilave tediye ödenmesine karar verir. Böylece her yıl Bakanlar Kurulu kararı ile işçilere 2 (iki) kez ilave tediye yani toplamda 52 günlük ücretleri kadar ödeme yapılır. İlave Tediyeler Ne Zaman Ödenir? İlave tediyelerin ödeme zamanına, her yıl Bakanlar Kurulunca karar verilir. Bakanlar Kurulu ilave tediye ödemelerini dört defada öder. 2017 yılı ilave tediye ödemelerinin tarihleri şöyledir;
Birinci ilave tediye ödemesinin ilk yarısı: 30 Ocak 2017 Birinci ilave tediye ödemesinin kalan yarısı: 23 Haziran 2017 İkinci ilave tediye ödemesinin ilk yarısı: 25 Ağustos 2017 İkinci ilave tediye ödemesinin kalan yarısı: 25 Aralık 2017 2018 Yılında İlave Tediye Ücreti Ne Kadar Olacak? 2018 İlave Tediye Kadroya geçecek taşeron işçilerin en çok merak ettiği konulardan biri de 2018 yılında ne kadar ilave tediye ücret ödeneceği konusundadır. İlave tediyenin 2018 yılında ne kadar olacağı, işçilerin günlük çıplak ücreti üzerinden hesaplanmaktadır. İlave tediye hesaplamasında yol, yemek, sosyal yardımlar, fazla mesai ücretleri… gibi yan ücretler dikkate alınmaz. İşçinin bir aylık çalışması karşılığında almış olduğu normal günlük ücreti ilave tediye ödemesine esastır.
Taşeron işçilerin günlük yevmiyeleri arasında farklılıklar bulunabilmektedir. Temizlik, Güvenlik, Büro, Destek, Çay Servis, Bakım, Onarım, Yardımcı Hizmetler… gibi çeşitli unvanlarda ve işlerde çalışan işçilerin ilave tediye tutarları değişiklik gösterebilecektir. 2018 Yılında Asgari Ücretin Yüzde Fazlasına Göre Ücret Alan İşçilerin, İlave Tediye Ücretleri Henüz kadroya geçmeyen ve asgari ücretin yüzde fazlası üzerinden ücret alan taşeron işçilerin 2018 yılında alacakları ilave tediye ücretleri brüt ve net şu şekilde olacaktır. (Net ücretler vergi dilimi ve işçinin durumuna göre farklılık gösterebilir, kuruş haneleri yuvarlanmıştır) 2018 Yılında 52 Günlük İlave Tediye Ücretleri (Brüt-Net) Asgari Ücretin %0 Fazlası: 3.518 TL (Brüt) – 2.514 TL (Net ele geçen) Asgari Ücretin %10 Fazlası: 3.870 TL (Brüt) – 2.766 TL (Net ele geçen) Asgari Ücretin %20 Fazlası: 4.221 TL (Brüt) – 3.107 TL (Net ele geçen) Asgari Ücretin %30 Fazlası: 4.573 TL (Brüt) – 3.269 TL (Net ele geçen) Asgari Ücretin %40 Fazlası: 4.925 TL (Brüt) – 3.521 TL (Net ele geçen) Asgari Ücretin %50 Fazlası: 5.277 TL (Brüt) – 3.772 TL (Net ele geçen) Asgari Ücretin %100 Fazlası: 7.036 TL (Brüt) – 5.030 TL (Net ele geçen) Brüt hesaplanan ilave tediye ücretinden SGK İşçi Primi (%14) SGK İşçi İşsizlik Primi (%1) Gelir Vergisi (%15 – ilk dilimde) ve Damga Vergisi (Binde 7,59) kesinti yapıldıktan sonra işçiye net olan kısmı ödenir.