Kadın çalışırsa milli gelir yüzde 20 artar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kadınların % 66 oranında işgücüne katılımıyla milli gelirin % 20 yani 210 milyar dolar daha büyüyeceğini söyledi. Şimşek, “Katılım oranının % 70'lere ulaştığını göreceğiz” dedi.

AKŞAM

GÜLTEN UGURLU

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de kadınların halen yüzde 36 olan işgücüne katılım oranının yüzde 66'ya ulaşan OECD ortalamasına çıkması halinde milli gelirin yüzde 20 artacağını söyledi. Şimşek, "Geçen sene Türkiye'nin milli geliri 1.1 trilyon doları aştı. Dolayısıyla yüzde 20 daha büyük ekonomi, ilave 210 milyar dolar gayrisafi yurt içi hasıla demek. Dolayısıyla kadınların işgücüne ve iş hayatına katılımını teşvik edecek her türlü adımın arkasındayız" dedi.

KATILIM YÜZDE 36

Bu yıl 3'üncüsü düzenlenen 'Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması'nın İstanbul'da gerçekleştirilen ödül töreninde konuşan Şimşek, "Türkiye ekonomisinin potansiyelini gerçekleştirmesinin tek yolu kadınlarımızın çok daha aktif bir şekilde hem iş hayatında girişimci olarak hem de çalışan olarak bulunmalarına bağlı" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın törene gönderdiği mesajında bahsettiği kadınların iş hayatına katılımının son 20 yıldaki artışına değinen Şimşek, bu oranın yüzde 20'lerden yüzde 36'ya çıkmasının çok değerli ve anlamlı olduğunu ancak yeterli olmadığını söyledi.

YÜZDE 70 GÖRÜLECEK

Bakan Şimşek, burada en önemli ve belirleyici konunun eğitim seviyesi olduğunu, yaptıkları analize göre yüksek öğretim mezunu kadınlar arasında işgücüne katılım oranının yüzde 70'lere yükseldiğini ve OECD ortalaması olan yüzde 66'yı geçtiğini söyledi. Şimşek, "Önümüzdeki dönemde Türkiye, kadının işgücüne katılım oranının yüzde 70'lere ulaştığı dönemi görecek ve onların sayesinde Türkiye'nin ekonomisi çok daha güçlü, çok daha büyük olacak ve Türkiye potansiyelini gerçekleştirmiş olacak" dedi.

İSTİHDAMA TEŞVİK

Kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık gerektiğini belirten Şimşek, şunları söyledi: "KOSGEB yeni kadın girişimcilere 200 bin lira, mevcut kadın girişimcilere de 300 bin lira sübvansiyonlu kredi sunuyor. Halkbank, 220 bin kadın girişimcimize 60 milyar liraya yakın bir kredi imkanı sundu. Kadın istihdam eden işletmelere 24-54 ay arasında SGK prim desteği sunuyoruz."

Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması'nın ödül töreni, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Halkbank Genel Müdürü Arslan ve çok sayıda kadın girişimcinin katılımıyla gerçekleştirildi.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Yılın Üreten Kadın Girişimcisi: Bone Sante–Nezihe Filiz Toker n Teknoloji Tabanlı Kadın Girişimci: Hsb Solutions–Hazan Günay n Kadın Kooperatifi: Nevruz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi n Sıfır Atık: Egglin–Şükrüye Özbilen n Yükselen Yıldız: K'ai&Vrosi-Çiğdem Kacar Selimoğlu n Alev Alatlı Özel Ödülü: Funda Alatlı.

220 BİN KADIN GİRİŞİMCİYE 58.5 MİLYAR TL

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, 3 yıldır yürüttükleri 'Üreten Kadınlar' projesi kapsamında 220 bin kadın girişimciye 58.5 milyar lira finansman sağladıklarını söyledi. Kredi desteğinde bulundukları kadın girişimcilerin yıllık ortalama cirolarını yüzde 66, ihracat hacimlerini yüzde 56 artırdıklarını ve 75 bin kişiye ilave istihdam sağladıklarını belirten Arslan, "'Büyüyen İhracatçı Kadın Destek Paketi'ni de devreye alıyoruz" diye konuştu.