MIRAY ÇIMEN
Hükümet, kaçak maden ocağı faaliyetlerinin önlenmesi amacıyla önemli bir düzenlemeye gitmeye hazırlanıyor. Buna göre, ruhsatı olmaksızın maden ocağı açılması, işletilmesi veya faaliyetleri durdurulmuş maden sahasında madencilik faaliyetinde bulunulması fiilleri suç haline geliyor.
5 YILA KADAR ÇIKIYOR
Bu suçu işleyenlere ise 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla 20 bin güne kadar adli para cezası uygulanabilecek. Hükümetin, Meclis’e sunduğu Vergi Kanunları ile bazı Kanun Hükmünde Kararnameler’de değişiklik öngören yasa tasarısında madencilikle ilgili önemli düzenlemeler yer alıyor. Buna göre, Maden Kanunu’ndaki değişiklikle kaçak maden işletilmesi de suç haline geliyor. Ruhsatı olmadan maden ocağı açılması, işletilmesi veya faaliyetleri durdurulmuş maden sahasında madencilik faaliyetinde bulunulması fiillerini işleyenlere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Bu suçtan hüküm giyenler, infazın tamamlanmasından itibaren 10 yıl madencilik faaliyeti yapamayacaklar. Düzenlemeyle kaçak maden ocağı faaliyetlerinin önlenmesi amaçlanıyor.
100 bin ihalelik ruhsat sahası var
Tasarıda maden sahaları düzenlemesi de var. Buna göre, sahanın ihalesinin iki defa yapılmasına rağmen müracaat olmaması durumunda, Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen sahaya bir ayda müracaat olması durumunda belirlenen ihale taban bedeli üzerinden ruhsatlandırılacak. Kayıtlarda yaklaşık 100 bin adet ihalelik ruhsat sahası bulunuyor.