MİRAY ÇİMEN
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, bazı akaryakıt istasyonlarının, maliyetin altında satış yaptığını belirterek, bunun sektörde 20 milyar liralık bir kayba neden olduğunu söyledi.
20 milyar liralık kayıp
Konu hakkında çözüm önerilerini de sıralayan Aktaş, “Yıllık 23 milyon ton akaryakıt satışı yapılıyor. 7 milyon tonu kaçak demek. Burada devletin ÖTV kaybı 16 milyar lira. Bu rakama LGP'deki kayıp ile KDV'yi de ekleyince devletin yıllık 20 milyar liralık kaybı oluşuyor. Bu da 3 tane Yavuz Sultan Selim Köprüsü demek” dedi. Bazı bayilerin nasıl ucuza akaryakıt satabildiği hakkında bilgi veren Aktaş, şu anda motorinin çıkış fiyatının 3 lira 85 kuruş olduğunu ve bu fiyatın üzerine nakliye ve kârın eklenerek satış fiyatının 4.53 kuruş civarında oluştuğunu belirtti. Aktaş, "Ancak bazı bayiler, maliyetin altına iniyor, 3.69'a kadar fiyat var. Bizim edinemediğimiz fiyatın altına nasıl mal satıyor? Nasıl maliyet altı satıyorsa bize de öğretsinler Allah aşkına. Kaçakçılık dediğimiz işlem bu işte" diye konuştu.
İRSALİYELİ SATIŞ KALDIRILSIN
Bu akaryakıtın da markerlı olduğunu ve kaçağın sadece markersız akaryakıtla yapılmadığını kaydeden Aktaş, "İrsaliyeli satış yasaklansın. Önce irsaliyeli ürün, bir hafta sonra da faturası geliyor. Aynı irsaliyeyle başka firmaya mal boşaltıyorlar" dedi.
Yazarkasa hafızası siliniyor
Bazı bayilerdeki plakaların yer aldığı yazarkasaların hafızasının akşamları silindiğini ve otomasyonları ile oynandığını belirten Aktaş, “O gün satış yapılmamış gibi görünüyor. Bir tane de paravan şirket kuruluyor. Akaryakıtı A şirketi satıyor, kredi kartını bankadan da B şirketi tahsil ediyor. Bir sene sonra da bu firmalar kapatılıyor. Devlet takip edemiyor. Bazı istasyonlarda da faturasız satış yapılıyor" dedi.