Jeotermal öncelikli olacak yatırımlar hız kazanacak

TBMM’ye sunulan torba kanun teklifi jeotermal yatırımların önünü açacak. Jeotermal yatırımlarla, başka yatırımların birbirini engellemesi durumunda öncelik jeotermalin olacak.

Miray ÇİMEN

Geçen hafta Meclis’e sunulan torba kanun teklifi jeotermal yatırımcılarını sevindirdi. Geçmişte yatırım kararlarının Kalkınma Bakanlığı’nın da aralarında yer aldığı 3 bakanlığın imzasını gerektirdiğini anımsatan Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ali Kındap, “Yeni yasayla yetki Enerji Bakanlığı’na verilecek. Bu durum da yatırımların hız kazanmasını sağlayacak” dedi.

BİRBİRLERİNE ENGELLEMİYOR

Kındap, torba teklifte yer alan bir maddeyle, jeotermal kaynak faaliyetleriyle başka yatırımların birbirlerini engellemesi durumunda, kamu yararı açısından yatırımların önceliği ve önemini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın belirlemesinin öngörüldüğüne dikkat çekti. 

‘KAMU YARARI’ KARARI 

Kındap, teklif yasalaştığında Bakanlık tarafından alınan bu kararların 'kamu yararı' yerine geçeceğini belirtti. Kındap, geçmişte bu kararın Kalkınma Bakanlığı’nın da aralarında yer aldığı 3 bakanlığın imzasını gerektirdiğini hatırlattı. Kındap, özellikle turizm sahalarıyla maden sahalarının çakıştığı durumlarda yatırımların tıkanma yaşayabildiğini, teklifteki maddenin bu durumlarda kamu yararının gözetilmesini öngördüğünü, bunun da yatırımların hız kazanmasını sağlayacağını belirtti.

Payı ilk kez % 3’ü geçti

Jeotermal elektrik santrallarının elektrik üretimindeki payı nisanda ilk kez yüzde 3'ü aştı. JES’ler Nisanda 685 milyar 274 milyon kWh elektrik üretti. Bu rakam elektrik üretiminin yüzde 3.01’ine karşılık geliyor. İlk dört ayda ise JES’ler 2 milyar 777 milyon kWh elektrik üretti.