Jeotermal aramalar için destek isteniyor

JESDER Başkan Yardımcısı Şişman, “Jeotermal aramalarına petrol ve gaz destekleri verilmeli” dedi. 

MİRAY ÇİMEN

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Şişman, 2007’de AK Parti Hükümeti’nin çıkardığı kanunla jeotermalde 25 mW olan kurulu gücün, bugün bin 53 mW’a çıkarıldığını söyledi. Türkiye’nin bu alanda ABD, Filipinler ve Endonezya’dan sonra dördüncü ülke olduğunu anlatan Şişman, hedefin dünya birinciliği olduğunu kaydetti. Şişman, petrol ve doğalgaz aramalarına verilen teşviklerin jeotermale de verilmesini istediklerini belirtti. Soruları yanıtlayan Şişman, sektörün her yıl yüzde 60-70’in üzerinde büyüdüğünü söyledi.

2 MİLYON EVİ AYDINLATTI

Sektörün 2 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşıladığını belirten Şişman, “2017’yi 289 milyar kWh bir elektrik üretimiyle kapatağız. Bunun da yüzde 2.1’ini jeotermal elektrik santralı karşılamış olacak. Bu santrallarımızla üretilen elektrikle yaklaşık 650 milyon dolarlık doğalgaz ithalatının da önüne geçmiş oluyoruz.”  

Yerli jeneratör kullanılacak

Sektördeki oyuncuların tamamının yerli olduğunu söyleyen Şişman, şunları söyledi: “Hemen hemen yabancı bütün santral yapan firmalar Türkiye’ye gelerek yatırım yaptılar. 2018 yılında yerli jeneratörü de jeotermal sektöründe kullanacağız. İki firma var, anlaşmaları bitmek üzere.”