Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Türkiye'de geleceğe yönelik bir çok projemiz bulunuyor. Bunların iyi bir şekilde analiz edilerek Japon muhataplarımıza sunulması durumunda, Japon müteşebbislerin Türkiye'ye olan ilgisi artacaktır" dedi.
Vardan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Japonya ziyaretinin ardından, söz konusu ziyaret ve iki ülke arasındaki ilişkilere yönelik AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Türkiye ve Japonya arasındaki dostluğun ticaret ve yatırım alanlarına tam anlamıyla yansımadığını belirten Vardan, "Buna rağmen en önde gelen Japon firmalarının Türkiye'de birçok alanda işbirlikleri yapmakta olduğu da yadsınamaz bir gerçek. Birlikte çalışılan alanların başında otomotiv, enerji ve inşaat sektörleri geliyor. Hepimizin arzusu, bu işbirliklerinin farklı alanlara yönelik daha da genişlemesidir" diye konuştu.
Vardan, iki ülkenin işbirliği yaparak üçüncü ülkelerde de var olabileceklerine işaret ederek, "Japonya'nın teknik ve finans gücünü, Türkiye'nin dinamik yapısı ve hızlı karar alma yeteneğiyle birleştirerek sadece Türkiye'de değil, üçüncü ülkelerde de birlikte iş yapabilmeliyiz. Türkiye'de geleceğe yönelik bir çok projemiz bulunuyor. Bunların iyi bir şekilde analiz edilerek Japon muhataplarımıza sunulması gereklidir ve bu muhakkak ki Japon müteşebbislerin Türkiye'ye olan ilgisini ve dikkatini artıracaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Vardan, bu noktada Cumhurbaşkanı'nın Japonya seyahatinin zamanlama açısından da büyük önem taşıdığının altını çizdi.
NÜKLEER SANTRALDEKİ ÇALIŞMALAR İLİŞKİLERİ GELİŞTİRECEK
Vardan, nükleer santral konusunda Japonya'nın Türkiye ile birlikte çalışmaya başladıktan sonra iki ülke arasındaki enerji işbirliklerinin artmaya devam edeceğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
Japonların yavaş ama dikkatli ve hassas çalışma şekilleri, ileri teknoloji uygulamaları, onlarla olan 100 yılı aşkın dostluk ilişkilerimizle beraber, ileride birlikte daha çok çalışma yapabileceğimiz anlamına geliyor.
Türk-Japon üniversitesinin de kurulmasıyla ilgili alınan kararlar ve atılan imzalar iki ülkenin birbirleriyle yapacakları ticaret ve yatırım imkanlarını geliştirecek. Bu girişim ayrıca, ülkemizde bilim ve teknolojinin de gelişmesine katkı sağlayacak."
JAPONYA'YA İHRACAT SON 10 YILDA YÜZDE 60 ARTTI
Geçen yıl 4,6 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğü ile dünyanın üçüncü en büyük ekonomileri arasında yer alan Japonya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2014 yılı itibarıyla 3 milyar 575 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
TÜİK'in dış ticaret verilerine göre, Türkiye'nin Japonya'ya ihracatı son 10 yılda yüzde 60 artışla 234 milyon 227 bin dolardan 375 milyon 472 bin dolara yükseldi. İthalat da yüzde 3'lük yükselişle 3 milyar 109 milyon 218 bin dolardan 3 milyar 199 milyon 915 bin dolara çıktı. Bu yılın ocak-ağustos döneminde ise ihracat 225 milyon 504 bin 614 dolar, ithalat ise 1 milyar 951 milyon 828 bin 629 dolar oldu.
Japon firmaların bu yılın ocak-temmuz döneminde Türkiye'ye yatırımları 215 milyon dolar oldu, 2010'dan bu yılın temmuz sonuna kadarki yatırımları ise 1 milyar 726 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. AA