‘İyi belirlenmiş öncelikler’le G20’ye damga vurduk!

Dönem başkanlığı boyunca, Türkiye tarafından iyi belirlenmiş öncelikler G20 topluluğu tarafından sahiplenildi. Türkiye’nin önerisiyle tartışılan konular ve bunlara ilişkin kararlar, G20 tarihinde ilk kez gündeme getirildi.

Bu yıl 10’uncusu düzenlenen G20 organizasyonu ilklerin zirvesi olarak tarihe geçti. Özellikle, KOBİ’ler, kadınlar, gençler, gıda israfı ve istihdamda kalite gibi başlıklar tüm katılımcı ülkeler tarafından sahiplenildi. 

İLK KEZ BU KADAR GÜNDEMDEYDİ

G20 kapsamında; kadınların ekonomik açıdan güçlendirilmesi için W20 (Woman 20) gibi yan komisyonlar ilk defa Türkiye başkanlığı döneminde oluşturuldu. KOBİ’ler ve küçük işletmeler konusu da bu dönemde ilk defa bu kadar gündeme taşındı. Ayrıca toplantılar kapsamındaki ‘Enerji Bakanları Zirvesi’ de G20 tarihinde ilk kez Türkiye tarafından düzenlendi.  

HESAP VEREBİLİRLİK MEKANİZMASI  

Sonuç Bildirgesi’ne giren BEPS eylem planının (küresel şirketlerdeki 250 milyar doları bulan vergi kaçağına önlemler) , küresel sisteme köklü değişiklikler getirmesi bekleniyor. Türkiye, bu dönemde “Taahhütlerle ilgili hesap verme mekanizması”nda ısrar etti ve geniş kabul gördü. Taahhütlerin ölçümü ise OECD’ye verildi. 

FİNANS 'EFSANESİ' ANTALYA'DA BİTTİ

Öte yandan Finansal İstikrar Komitesi, küresel bankalara yönelik de plan hazırladı ve bu plan Antalya Zirvesi’nde kabul edildi. Bu yeni kurallara göre, ‘batmasına göz yumulamayacak kadar büyük’ denilen küresel bankalar, riskli varlıklarının yüzde 18’i kadar tahvil satışına hazırlıklı olmak zorunda kalacak. Yani bankalar iflas edecek duruma düşse bile devlet yardımı yerine bu kaynağı kullanacak.

Dikkat çeken o başlıklar: 

- Genç işsizliğinin 2025 yılına kadar yüzde 15 azaltılmasına yönelik hedef belirlendi. 

- Kadınlar ile erkekler arasındaki işgücüne katılım farklarının 2025’e kadar yüzde 25 azaltılması yönündeki taahhüdün uygulanması takip edildi. 
- KOBİ Forumu kuruldu ve 
- ‘KOBİ Eylem Planı’ hazırlandı.

3 önceliğe tam destek

Türkiye tarafından iyi belirlenmiş öncelikler G20 topluluğu tarafından sahiplenildi. Türkiye, dönem başkanlığı boyunca üç öncelik belirledi: 

UYGULAMA: “Herkes her şeyi söylüyor. Ama dünyanın ihtiyacı daha fazla uygulama. Reformların siyasi bir iradeyle pratiğe dönüşmesi lazım.” 
KAPSAYICILIK: Bu madde hem ülke içi hem de ülkeler arası adaletli bir yapı oluşturmayı hedefliyor. Mikro anlamda KOBİ’ler ve kadınlar ana başlıklar. Makro açıdan ise az gelişmiş ve az geliri olanlara dair etkili politikalar hedefleniyor. 
YATIRIMLAR: Küresel belirsizlik nedeniyle sermaye uzun vadeli yatırıma dönüşemiyor. Bu noktada uzun vadeyi finanse etmek için yeni araçlara odaklanılıyor.

G20'ye vicdan getirdik

Antalya'daki zirve, farklı bir boyut da ortaya koydu. Sivil toplumu temsil eden C20'nin Türkiye Başkanı Zeynep Bodur Okyay insan odaklı bir zirve yapıldığını belirtti ve "Türkiye, G20'ye 'vicdan' getirdi. Milyonlarca göçmene ilk kez insanca yaklaşıldı. Dünyadaki büyümenin kapsayıcı olması gerektiğine vurgu yapıldı. Eşitsizliklerin giderilmesi, yolsuzlukla mücadele gibi meseleler derinleştirildi" dedi. 

Dünyaya 7/24 canlı yayın

Zirveyi, yerli ve yabancı 3 bin basın mensubu izledi. Akredite olan canlı yayın basın aracı sayısı ise 60 oldu. G-20 Açılım Grupları toplantıları ve katılımcılarının konaklamaları, Ana Bölge'ye bitişik bölgede bulunan 6 bin oda kapasiteli 15 otelde yapıldı. Regnum Carya, toplantılara 7.500 metrekarede ev sahipliği yaptı. Heyetlere çalışma ofisi ve ikili görüşmeler için 57 villa tahsis edildi.

Sizin gibi bir lidere ihtiyacımız var

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Kazancınızı çalışanlarınızla paylaşın" çağrısı üzerine konuşan ITUC Genel Sektreteri Burrow, "Sizin gibi bir lidere ihtiyacımız var" demişti.

ZİRVEYE, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, B20 (işverenler) ve L20'nin (çalışanlar) "Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve" başlıklı ana oturumunda yaptığı konuşma da damga vurmuştu Erdoğan konuşmasında işveren kesime bir çağrı yaparak "Biraz az kazanın ve kazandıklarınızı özellikle dar gelirli olan insanlarla paylaşın" çağrısında bulunmuştu. Bu çağrının ardından söz alan Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharon Burrow Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ederek ""İş dünyasında herkese eşit fırsat sağlanmalı. Ancak ekonomik ve sosyal kapsayıcılık olursa insanlar mutlu yaşayabilir. Sizin gibi bir lidere ihtiyacımız var. Dünyanın umuda ihtiyacı var Sayın Cumhurbaşkanım" demişti.