Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren, Afrika’dan Rusya’ya kadar bölgedeki ilk endüstriyel enzim fabrikası olan LIVZYM Biyoteknoloji’nin resmi açılışını gerçekleştirdi. Bakan Pakdemirli, son 6 aylık süreçte yaşanan pandeminin tarımın ve gıdanın ne kadar stratejik bir alan olduğunu bir kere daha kuvvetle ortaya koyduğunu söyledi. Yerli enzim fabrikasının önemine işaret eden Bakan Pakdemirli, şu ifadeleri kullandı:
ENZİMDE GDO YOK
“Enzimde GDO bulunmaz. Güvenle enzim kullanılmış ürünleri kullanabilir ve tüketebiliriz. Dünyada enzim sektörünün 8 milyar dolar gibi büyük bir pazarı var. Kuzey Amerika, Kanada ve Danimarka hakim. Tamamına yakınında dışa bağımlı olduğumuz bu alanda, yıllık 120 ila 150 milyon dolar arasında ithalat yapıyoruz.” Pakdemirli, fabrika sayesinde gıda, yem gibi birçok üründe enzim ihtiyacının bundan sonra modern teknolojilerle, yerli ve milli üretimle karşılanacağını söyledi.
REAKTÖRLER DE YERLİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da, “Bu fabrika sayesinde, yüzde 100 dışa bağımlı olduğumuz enzim ithalatını engelleyebileceğiz. Çok farklı enzimlerin ithalatına yılda 150 milyon dolar harcıyoruz. 5 senelik bir dönemde, kapasite artışıyla birlikte bu tutarın yüzde 90’ını ülkemizden karşılayabiliriz” dedi. Varank, tesise ilişkin, “Şu kocaman biyoreaktörlere dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu biyoreaktörler aslında bu fabrikanın omurgaları. Reaktörlerin hepsini bizim mühendislerimiz tasarladı ve üretimi ülkemizde yapıldı. Bu Türkiye’de ilk defa oluyor” dedi.
YATIRIMLAR HIZ KAZANDI
Ekonomik göstergelerde güçlü bir canlanmaya şahit olunduğunu aktaran Bakan Varank, “Haziranda reel sektördeki canlanma hız kazandı. Bu ayın ilk 18 gününde sanayideki elektrik tüketimi, nisan ve mayısın aynı dönemini şimdiden geride bıraktı” dedi. Varank, yatırım talebinin de geçen seneye göre daha güçlü olduğunu belirterek, “İlk 5 ayda 67 milyar liralık yatırım teşvik belgesi düzenledik” ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİYE 7 YENİ DESTEK
Bakan Pakdemirli, çiftçilere destek müjdesi de verdi: “7 alanda daha çiftçilerimize destekleme ödemelerine başlayacağız. Çay Budama Tazminatı Desteği, Hayvan Hastalıkları Tazminatı, Geleneksel Zeytin Bahçelerinin Rehabilitasyonu Desteği, Toprak Analizi Desteği, Organik Arıcılık Desteği, Kırsal Kalkınma Desteği ve Tarımda Uzman Eller Projesi olmak üzere toplam 294 milyon 243 bin TL desteği ödemeleri başladı.”