Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfinin yapıldığı Sakarya Gaz Sahası'nda yerli üretim ile yılın ilk yarısında ithalat faturası yaklaşık 350 milyon dolar (11.9 milyar lira) azaldı. Ülke tarihinin en büyük doğalgaz keşfinin üzerinden 4 yıl geçerken keşiften sadece 32 ay sonra Karadeniz gazı devreye alındı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası'nda üretilen doğal gazın bu hafta itibarıyla günlük 6 milyon metreküpe çıktığını duyurdu. Böylece, toplam 2.6 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacı Sakarya'da üretilen doğalgazdan karşılanır oldu. Üretimin ilk etapta 2025 yılının ilk çeyreğinde 10 milyon metreküpe çıkarılması hedefleniyor.
YÜZDE 5 YERLİ OLUYOR
Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, "2024 yılı sonunda toplam doğal gaz üretiminin 2 milyar metreküpü aşacağı tahmin ediliyor. Bu sayede, Türkiye'nin doğal gaz talebinin yüzde 4-5'i yerli kaynaklar ile karşılanabilecek. Türkiye'nin bu yılın ilk yarısındaki doğal gaz ithalatı faturası yaklaşık 9 milyar dolar oldu. Böylece, ocak-haziran döneminde yerli doğal gaz üretimi ile ithalat faturamız 300-350 milyon dolar civarında azaldı" dedi.
PETROL VE GAZ ÜRETİMİNDE AĞUSTOS REKORU
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 17 Ağustos'ta Türkiye'de toplam ham petrol üretiminin 107 bin 621 varile ulaştığını belirterek "Doğal gazda da 15 Ağustos'ta 7 milyon 609 bin 427 metreküp ile üretim rekoru kırdık" dedi. Bayraktar "Ağustosta petrol ve doğalgaz üretimimiz tarihteki en yüksek seviyelere ulaştı. 17 Ağustos'ta Gabar Dağı'ndaki kuyulardan 47 bin varil üretime ulaştık" dedi.