İthalat bağımlılığına karşı enerji kalkanı

Orta Vadeli Program'a göre, enerji ve diğer kritik emtiaların yurt içinde üretimi teşvik edilecek. Rezervler katma değeri yüksek şekilde ekonomiye kazandırılacak. Tüketim malı ithalatına karşı talep sınırlanacak.

Akşam Gazetesi

Orta Vadeli Program'a (OVP) göre Türkiye'de ithalat bağımlılığının önüne "enerji kalkanı" ile geçilecek. 2025-2027 yıllarına ilişkin OVP'den yapılan derlemeye göre, ihracattaki artışı teşvik eden, ithalatın sürdürülebilir seviyelerde kalmasını sağlayan, hizmetler sektöründe ise Türkiye'nin potansiyelini daha etkin kullanan bir dış ticaret politikası uygulanacak. Atılacak diğer adımlarsa şöyle:

■ İthalat bağımlılığının azaltılması için "Türkiye Kritik ve Stratejik Hammaddeler Stratejisi" hazırlanacak.

■ Enerji ve diğer kritik emtialar gibi unsurların yurt içinde üretimi teşvik edilecek, tüketim malı ithalatına olan talep sınırlandırılacak.

■ Kritik maden ve minerallerin arzını ve güvenliğini sağlamaya yönelik uluslararası doğrudan yatırımlar alanında Türk Devletleri Teşkilatıyla (TDT) işbirlikleri geliştirilecek.

■ Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) maden yatırımlarıyla Türkiye'nin ithal bağımlılığının azaltılmasına ve dış ticaret dengesi ile cari işlemler açığının iyileştirilmesine katkı sağlanacak.

■ Petrol, doğal gaz ve maden kaynaklarına yönelik yurt içi ve dışında arama ve üretim çalışmaları artırılarak rezervler katma değeri yüksek şekilde ekonomiye kazandırılacak.

■ Maden arama faaliyetleri mevzuatta kamu yararına faaliyet olarak tanımlanacak, madenlerin arama ve işletilmesinin türlerine, niteliklerine ve sürdürülebilirlik ilkelerine göre detaylı olarak ele alındığı yatırım güvencesini artıracak yeni bir temel düzenleme hazırlanacak.

■ Nükleer enerji, elektrik üretim portföyüne dahil edilecek, nükleer kapasitenin artırılmasına yönelik yeni proje ve teknolojiler geliştirilecek, nükleer santral ekipmanlarının yerlilik oranları artırılacak.

■ Metro, tramvay ve hızlı tren üretimi dahil tüm raylı sistem araçlarının milli imkanlarla tasarımı ve yerli üretimi artırılacak.

■ Türkiye'yi önemli bir film yapım merkezi haline getirmek üzere uluslararası yapımlar desteklenecek.

TÜRK MALI İMAJI GÜÇLENDİRİLECEK

Türk malı imajının güçlendirilmesine yönelik uluslararası markalaşma faaliyetlerinin desteklenmesine devam edilecek.

İhracat potansiyeli yüksek coğrafi işaretli ürünler için markalaşma stratejileri geliştirilecek

İhracatı Geliştirme AŞ. aracılığıyla kefalet yükü azaltılacak.

GABAR'DA GÜNLÜK 47 BİN VARİL ÜRETİME ULAŞTIK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Çevreye uyumlu bir şekilde, Türkiye'nin en kaliteli petrolünü Gabar'da yüksek oranda üretmeye başladık. Günde yaklaşık 47 bin varil petrol üretiyoruz" dedi. Bayraktar, Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ndeki eğitim öğretim yılı açılış törenindeki konuşmasında, Zonguldak'ta karadan 170 kilometre açık denizde doğal gaz çalışmaları yürüttüklerini ifade ederek "Deniz derinliğinin 2 bin 100 metre, yani 2 kilometreden fazla olduğu bir noktada deniz tabanına ulaşıyoruz. Oradan yine 2000-2500 metrede sondaj yapıyoruz. Türkiye, enerjide dışa bağımlılığını azaltacak ve 30 yıl içindeki enerjide tam bağımsız bir Türkiye'yi hep birlikte koyacağız" dedi.

ÇİP ENDÜSTRİSİNDE AR-GE'YE YATIRIM

OVP ile dijital dönüşüme geçişin desteklenmesi kapsamında çip endüstrisinden 5G'ye, uydu geliştirmeden bulut bilişime kadar birçok alanda gelişim öngörülüyor. Bunun için verimlilik artışı amacıyla kurulan "yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezlerinin (model fabrikalar) dijital dönüşüm hizmeti vermek üzere altyapıları tamamlanacak. Yeşil dönüşüm için de imalat sanayisinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yeni hizmetler verecek şekilde kapasiteleri artırılacak.