İstikrarlı yönetimle ticaretimiz artacak

İş dünyası, Suriye'deki gelişmelerin ekonomik etkilerine odaklandı. İş dünyası temsilcilerine göre çatışmasız bir Suriye, müteahhitlik sektörü ve ticarette yeni imkanlar doğuracak.

Akşam Gazetesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe: "Bu sene ocak-kasım döneminde Suriye'ye ihracatımız yıllık bazda yüzde 4,6 artışla 1 milyar 950 milyon dolara ulaştı. Suriye'de istikrarlı bir yönetimin iş başına gelmesi durumunda ticaretimiz çok daha güçlenecek. Huzur ortamının sağlandığı bir Suriye'nin hemen her sektörümüzün ihracatına olumlu katkıları olacak. Müteahhitlik sektörümüz önemli roller üstlenebilecek."

'İŞ FIRSATLARI VAR'

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran: "Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması bizim için önemli. Suriye'de çatışmasız, siyaseten istikrarın sağlanabildiği bir dönem tesis edilebilirse, Türkiye açısından da yeni ticaret ve iş fırsatları ortaya çıkabilir. Firmalarımız, bölgenin yeniden imarında rol üstlenebilir."

'İHTİYAÇLAR ÇOK FAZLA'

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu: "Bölgede terörün durması ve gergin bir ortamın yerine barışın gelmesi çok önemli. Yeni dönemde Suriye'nin çok fazla ihtiyacı olacak. Öncelikle yapı, sonrasında ise enerji, gıda, sağlık ve eğitim konularında bu ihtiyaçlar sıralanabilir. Özellikle demir-çelik alanında ülkemizin doğru bir partner olarak süreci götüreceğini düşünüyorum."

'KAZANIMLAR OLACAK'

İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez: "Suriye'nin yeniden yapılanması ilk anlamda Türk inşaat ve yapı malzemeleri sektörüne olumlu katkı sağlayacak. Bu olaylar başladığında en çok mağdur olan Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Kilis gibi illerin bölgede inanılmaz ticari aktivitesi vardı. İstikrarla birlikte yeni dönemde ciddi kazanımları olacak."

'ÇİFT HANEYE ULAŞIRIZ'

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın: "Ekonomik ve siyasi istikrarın sağlanmasıyla 2008 yılı ruhu yeniden canlanacak. Türk kültürünü ve ekonomik iş modellerini öğrenen Türkçeye hakim Suriyeli vatandaşların ülkelerine dönmeleriyle karşılıklı ticari ilişkiler de şüphesiz çok güçlü bir şekilde artacak. İç kargaşa döneminde yaptırımlar dolayısıyla 2 milyar dolar olan ticari hacmimiz istikrarlı bir ortamda zamanla çift haneli rakamlara rahatlıkla ulaşacak ve yeni dönemde Suriye'nin yeniden inşası ve ihyası Türk iş insanlarıyla olacaktır."

'EN YAKIN TEDARİKÇİYİZ'

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı: "Suriye ile kilometrelerce uzunlukta sınır hattı komşuluğumuz var. Birbirine en yakın ülke konumundayız. İleride ticaret yapmak veya üretim gerçekleştirmek istediklerinde tüm araç, gereç, malzemeyi en yakın Türkiye'den tedarik edeceklerdir."