İstikrar adası Türkiye yatırımcının gözdesi oldu 

İlk 6 ayda yabancı yatırımcılar 5.7 milyar dolarla son 4 yılın en fazla DİBS ve hisse alımını yaparken bunun 3.5 milyar doları referandum sonrası geldi. 

Ekonomi Servisi   

Malum kesimlerin dünyada yaratmaya çalıştığı olumsuz algıya rağmen yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilgisi her geçen gün daha da artıyor. Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre 16 Haziran ile biten haftada yabancı yatırımcıların mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) bir önceki haftaya göre net 755.6 milyon dolar arttı. Hisse portföyü ise aynı dönemde net 252 milyon dolar arttı. Yani yabancılar yalnızca 1 haftada Türkiye’de 1 milyar doları aşkın portföy yatırımı gerçekleştirdi. Son verilerle beraber yabancıların yıl genelindeki net DİBS alımları 3.43 milyar, hisse alımları ise 2.22 milyar dolara ulaştı. Böylece yabancılar 2017’nin ilk altı ayında 5.7 milyar dolarla son 4 yılın en yüksek portföy yatırımını gerçekleştirdi.   

BÜYÜMENİN İTİCİ GÜCÜ 

Özellikle haziran ayındaki girişlerde Türk ekonomisinin 2017’nin ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüdüğünün açıklanmasının büyük etkisi oldu. Analistlerin yüzde 3.5’lik beklentisini paramparça eden bu büyüme hızı Türkiye ve ekonomi yönetimine olan güvenin pekişmesini sağladı. 

'Evet' sonrası 3.5 milyar $

Ancak 12 Haziran’daki büyüme açıklamasından çok önce de bu güven net bir şekilde görüldü. 16 Nisan anayasa referandumundan ‘evet’ kararının çıkması Türkiye’deki siyasi belirsizliğin son bulmasına ve ekonomik hamlelere odaklanılmasına olanak sağladı. Bunun farkında olan yabancı yatırımcı referandum sonrasında 1.1 milyar dolarlık hisse ve 2.4 milyar dolarlık DİBS satın aldı. Yani 5.6 milyar dolarlık portföy girişinin 3.5 milyar doları referandum sonrası gerçekleşti.

3.6 milyar $'lık doğrudan yatırım 

Bu arada Türkiye'ye uluslararası net doğrudan yatırım girişi de ocak-nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artarak 3.6 milyar dolar oldu. Son açıklanan verilere göre nisanda 765 milyon dolarlık yatırım girişi gerçekleşti. 

Borsada rekor üstüne rekor 

Yaşanan olumlu gelişmelerin Borsa İstanbul’daki etkileri de her gün manşetleri süslüyor. Borsada önceki gün 100 bin 107 puanla tarihi zirvesine ulaşan BIST 100 endeksi dün de sabah saatlerinde 100 bin 241 puanı görerek rekorunu genişletti. 

FT: Ne kadar çok şey değişebiliyor! 

İngiliz Financial Times da çarşamba günü yatırımcıların Türkiye’ye artan ilgisini konu alan bir haber yayımladı. Benzer gelişmekte olan ekonomiler türlü sıkıntılarla boğuşurken Türkiye’nin traderların son gözdesi haline geldiği belirtilen haberde “Birkaç ayda ne kadar çok şey değişebiliyor. Türk Lirası nisandaki referandumdan beri dolar karşısında yüzde 5 değer kazandı. Ülkenin yüzleşmesi gereken zorluklar olsa da ilk çeyrekte ekonomik büyümesi tahminleri rahatça aştı. Bunun yanında tüketici güveni de 18 ayın zirvesine ulaştı” ifadeleri yer aldı. 

Dolarda 39 kuruşluk düşüş yaşandı

Ekonomiye gelen bahar, TL'ye talebi artırdı. 11 Ocak’ta 3.90 lirayı gören dolar dün ise 3.51 lira seviyesindeydi. Yani 6 ayda 39 kuruşluk düşüş yaşandı. ABD merkezli finans devi Goldman Sachs TL’nin son düşüşe rağmen gerçek değerinin en çok altındaki gelişen ülke para birimi olduğunu belirtti. Bankanın  ‘GSDEER’ ve ‘GSFEER’ adını verdiği ölçümlerine göre Dolar/TL'nin olması gereken değeri 3.50 seviyelerinin çok altında: 2.50 TL.