İstihdamda her yıl 890 bin kişilik artış

Bakan Nebati, Orta Vadeli Program'la yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı önceleyen büyümenin sürdürülmesini hedeflediklerini söyledi. Nebati, “Yıllık ortalama %5.3 büyüme ve 890 bin kişilik istihdam artışı planlanıyor” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, küresel ve Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Başta gıda ve enerji olmak üzere emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, tedarik sorunları ve yükselen taşımacılık maliyetlerinin enflasyon oranlarının tüm dünyada artmasına yol açtığını vurgulayan Nebati, pek çok ülkede son 40 yılın en yüksek enflasyon oranlarının kaydedildiğine işaret etti. Türkiye ekonomisinin ise yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 7.6 büyüdüğünü hatırlatan Nebati, "Son 8 çeyrektir aralıksız büyüyen ekonomimizin büyümesi uzun dönem ortalaması olan yüzde 5.5'in üzerinde seyretmektedir" dedi.

KAYIP TELAFİ EDİLDİ

Bakan Nebati, şöyle konuştu: "Ayrıca Türkiye Ekonomi Modelimizin öngördüğü üzere ihracat ve istihdam odaklıdır. İstihdamda salgın etkisiyle yaşanan kayıplar telafi edilirken, işsizlik oranı salgın öncesi seviyesinin altında seyretmeye devam etmiştir. İhracatımız ise 2021 yılı ikinci çeyreğinde itibaren uzun dönemli trendinin oldukça üzerinde artış göstermektedir. Salgın sonrasında ivme kazanan turizm gelirlerimiz de ekonomik aktivitedeki güçlü seyre katkı sağlamayı sürdürmektedir. Diğer yandan, enerji fiyatlarındaki artış cari işlemler dengesini olumsuz yönde etkilemektedir."

%5.3 BÜYÜME ORANI

Orta Vadeli Program'la yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı önceleyen büyümenin sürdürülmesinin amaçlandığını vurgulayan Bakan Nebati, şöyle konuştu: "Ekonomik aktivite üzerinde salgının etkisinin azalmasıyla ekonomide iç ve dış talebin dengelendiği bir görünüm tesis edilmiş olup bu yapının sürdürülmesi hedeflenmektedir. Program döneminde özel sektördeki üretken alanlara yönelik yatırımlarla desteklenen, sürdürülebilir bir büyüme ve kalkınma stratejisiyle yıllık ortalama yüzde 5.3 büyüme ve 890 bin kişilik istihdam artışı hedeflenmektedir."

ALIM GÜCÜ İÇİN 276.8 MİLYARLIK VERGİ GELİRİNDEN VAZGEÇTİK

Son dönemde aylık artış oranının yavaşladığı tüketici enflasyonunun ağustosta yıllık yüzde 80.2 seviyesinde gerçekleştiğine işaret eden Nebati, şöyle devam etti: "Gelir politikalarımızla enflasyonla mücadeleye ve vatandaşlarımızın alım gücünün artırılmasına önemli katkı sağlamaktayız. Bu kapsamda asgari ücret vergi dışı bırakılmış, esnaflara vergi istisnası getirilmiş, pek çok üründe KDV oran indirimleri yapılmış ve doğalgaz ve elektrik maliyetlerini sübvanse edilmiştir. 2021'de 154.2 milyar TL'lik, bu yıl ise 276.8 milyar TL'lik vergi gelirinden vazgeçilmiştir. Buna rağmen, ihtiyatlı maliye politikalarından taviz verilmemiştir."

TEDBİRLERİN ETKİSİ GÖRÜLÜYOR

Bakan Nebati, "Makroihtiyati tedbirlerin kredi büyümesi ve ticari kredi faizleri üzerindeki etkisi görülmeye başlanmıştır. Kredi büyümesi son dönemde hız keserken, kredilerin büyüme hızı halen tarihsel ortalamasının üzerinde seyretmektedir. Ticari kredi faizleri yıl sonuna göre 2.2 puan azalmıştır" dedi.