İstihdama akıllı telefon dopingi

Dev şirketlerin yatırımlarıyla Türkiye akıllı telefon üretiminde bölgesel üs haline geliyor. Yatırımlarla istihdam artarken telefon fiyatları geriledi.

Yaklaşık 10 yıl önce Huawei'nin AR-GE merkeziyle başlayan dijital teknoloji şirketlerinin Türkiye'ye yatırım yolculuğu, son dönemde Xiaomi, OPPO, Samsung, TECNO Mobile ve TCL ile devam etti. Son olarak Realme ve Vivo da Türkiye'ye yatırım kararı açıklayan şirketler arasına katıldı.

YERLİLER RAFA ÇIKTI

İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Yüksel, bu yatırımlar sayesinde birçok vatandaşa iş imkanı sunulmasının yanı sıra Türkiye'ye bu teknolojilerin taşınmasında önemli rol oynayacağını söyledi. Xiaomi, söz konusu yatırımıyla yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlayacak. Çinli akıllı telefon devi TECNO, İstanbul Pendik'teki fabrikada 1.000 kişiye istihdam yaratacak.

FİYATLAR DÜŞMEYE BAŞLADI

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği'nden derlenen bilgilere göre, Türkiye, telefon üreticileri için büyük bir pazar olma konumunda bulunuyor. Geçen yıl Türkiye'de 10 milyon 500 bin resmi telefon satışı yapılırken, kayıt dışı veriler de eklendiğinde bu rakam 12 milyona çıkıyor. Yerli üretim olarak piyasaya çıkan söz konusu telefonlar, vergilendirme avantajının sağladığı daha uygun fiyatıyla da ön plana çıkıyor. Türkiye'de cep telefonunda yerli üretim hamlesinin sonuçları fiyatlarda görülmeye başladı. Önceden 2.500 - 3.000 TL arasında fiyatlarda satılan giriş seviyesi cep telefonlarının fiyatları 1.300 - 1.500 TL'ye geriledi.